JAKOVČIĆ NIJE PORAŽEN

Puhovski: Milanović se u Istri doista ponaša kao Tuđman

29.04.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić s listom grupe građana nije uspio ući u Europski parlament, ali je u Istri dobio 44,51 posto glasova, dok je koalicijska lista SDP-HNS-HSU osvojila 25,34 posto. Na prvim europskim izborima pobjednička lista HDZ-HSP AS-BUZ u Istri je osvojila samo 9,07 posto

'Jakovčić sigurno nije poražen. Iskoristio je priliku da prije lokalnih izbora osnaži poziciju IDS-a. To što je Milanović izbacio IDS iz koalicije izazvalo je poraz SDP-ove koalicije na izborima za EU. S Jakovčićevim glasovima lista Kukuriku koalicije bila bi pobjednička i dioba glasova bila bi drukčija', smatra analitičar političkih zbivanja Davor Gjenero

Napominje da je Jakovčić trenutno u najtežoj političkoj situaciji u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri, no da je gotovo pedeset posto birača dalo glas njemu.

Naime, za Jakovčića su glasači glasali u svih 10 gradova i 29 općina od ukupno 31 istarske općine, pa je na neki način na ovim izborima potvrdio status 'šefa Istre'.

'Bio sam zaprepašten kad su mediji proglasili Jakovčića gubitnikom. On je pobjednik iz dva razloga. Pokazao je kakvu je taktičku glupost Milanović napravio kad je izbacio IDS iz koalicije za Europski parlament. Drugo, Milanović mora razumjeti da su slabe šanse da dobije Istru pod kontrolu s Kajinom jer Jakovčić čvrsto drži Istru u šaci', kaže analitičar Žarko Puhovski, koji smatra da su ovi izbori 'u najmanju ruku lakmus papir' za lokalne te da je, s obzirom na velik uspjeh Jakovčića, IDS-ov kandidat za župana Valter Flego favorit na lokalnim.

Gjenero smatra da se na osnovu ovih rezultata može spekulirati može li na izborima za Županijsku skupštinu koje, doduše, neće predvoditi Ivan Jakovčić nego Valter Flego, IDS s partnerima dobiti mandat već u prvom krugu.

'Kompletnu cijenu poraza ne snosi SDP, nego je cijena prebačena na HNS koji je ostao bez mandata u Europskom parlamentu. Za Hrvatsku je izuzetno štetno što će nas samo konzervativci i socijalisti predstavljati u Europskom parlamentu, a liberalne opcije neće biti. To nije krivnja Jakovčića, nego Milanovića', veli Gjenero. Napominje da bi s Jakovčićem HNS, koji, kao i IDS, pripada europskim liberalima, ALDI grupi, dobio mandat.

'Milanović bi se trebao zabrinuti jer je na krivi način shvatio poziciju SDP-a', veli Žarko Puhovski. Dodaje da je Jakovčić u pravu kad kaže da se Milanović u Istri ponaša kao Tuđman u Hrvatskoj, no i da je 'oživio dvojicu ljudi koji su sebe smatrali političkim mrtvacima, to jest Bandića i Jakovčića'.