ZAŠTITA MILE JELAVIĆ

Pučki pravobranitelj 'oprao' Milinovića

14.05.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić ocijenio je danas neprimjerenom i štetnom izjavu ministra zdravstva Darka Milinovića kojom je 'sugerirao' da je neslaganje pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić s njegovom odlukom o spajanju dječjih bolnica 'dirigirano iz nekih drugih centara'

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić smatra da ministar zdravstva Darko Milinović tom izjavom dovodi u pitanje dobronamjernost i nepristranost pravobraniteljice za djecu koja je, kaže Malčić, postupila sukladno zadaćama i ovlastima koje je dužna koristiti kada smatra da su u pitanju interesi djece.

'Nesporno je pravo ministra da ospori stajališta pravobraniteljice i da ne postupi po preporukama. Međutim, bez valjanih argumenata dovoditi u pitanje dobronamjernost i sugerirati postupanje pod utjecajem 'nekih krugova', nije primjereno i može se smatrati pritiskom na zakonom utvrđenu neovisnost institucije pravobranitelja', stoji u priopćenju pučkog pravobranitelja.

Malčić, međutim, vjeruje da to nije bila namjera ministra te da se radi o nesmotrenoj izjavi, tim više što međusobne odnose i dosadašnju suradnju s ministrom i Ministarstvom zdravstva ocjenjuje pozitivnom.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić u pismu ministru Milinoviću usprotivila se pripajanju specijaliziranih zagrebačkih dječjih bolnica velikim bolnicama općeg tipa te zatražila od njega da joj prethodno prikaže procjenu mogućih posljedica takve odluke na zdravstvenu skrb o djeci.

Milinović je na to kazao da mu pismo pravobraniteljice 'daje za pravo da razmišlja o tome koliko je njezina izjava dobronamjerna ili dirigirana iz nekih drugih centara'.