ETNIČKI MOTIVIRAN NAPAD?

Pučka pravobraniteljica ispituje bacanje bombe na romski vrtić

19.04.2016 u 14:04

Bionic
Reading

Ured pučke pravobraniteljice zatražit će od policije informacije o radnjama poduzetim na rasvjetljavanju eksplozije ručne bombe koja je u prvim satima ponedjeljka bačena u dvorište na zagrebačkoj Peščenici gdje se nalazi dječji vrtić i Udruga Roma Hrvatske, a u kojoj nije bilo ozlijeđenih

U Uredu, koji je pokrenuo tzv. ispitni postupak, doznaje se da je ključno ispitati radi li se o etnički motiviranom napadu, odnosno je li mržnja bila motiv nedjela koji policija tretira kao dovođenje u opasnost života i imovine.

U policiji ističu da i dalje tragaju za nepoznatim bombašem koji je ručnu bombu u dvorište ubacio u ponedjeljak oko 1,20 sati i pritom oštetio vrata, prozore i fasadu kuće te četiri parkirana automobila.

Aktivisti Udruge Roma Hrvatske, prema pisanju medija, kažu da nisu nikad dobivali prijetnje niti su imali problema sa susjedima.

O incidentu se oglasio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rekavši da bombu koja je bačena u dvorište romskog vrtića prije dva dana ne bih dovodio u kontekst aktualnih podjela u društvu. 'Mogu to osuditi i izraziti nadu da će policija reagirati. Mislim da se radi o lokalnom nesporazumu, hvala Bogu da nitko nije stradao. Zalažem se za privođenje vinovnika istini i pravdi što prije', kazao je Bandić za N1.