epidemija

Ptičja gripa kod Vinkovaca – eutanazija zaražene peradi

10.02.2017 u 14:06

Bionic
Reading

U mjestu Mlaka Antinska u blizini Vinkovaca na gospodarstvu koje se bavi uzgojem peradi potvrđen je u petak virus ptičje gripe podtipa H5N8, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzela je mjere zatvaranja gospodarstva, pristup je zabranjen, a lokaciju osigurava policija.

Danas će se eutanazirati sva perad na zaraženom gospodarstvu - oko 600 kokoši, pataka, gusaka i golubova. Radi mjera opreza i procjene štete, veterinari će obići šest gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženog gospodarstva, te popisati i uzorkovati njihovu perad.

Zbog mogućeg kršenja Naredbe, protiv vlasnika peradi bit će pokrenut prekršajni postupak, ili kazneni ako se bolest proširi na susjedna gospodarstva.

Naime, prema do sada utvrđenom stanju, vlasnik uginule peradi čije se gospodarstvo nalazi u neposrednoj blizini rijeke Vuke, nije se pridržavao Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica kojom je u cijeloj Hrvatskoj obvezno držanje peradi u zatvorenom. 

Ministarstvo poljoprivrede još jednom poziva posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

U priopćenju se navodi da je influenca ptica (ptičja gripa) vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina, osim eutanazije.