UGLEDNI BRITANSKI NEUROLOG

Psihodelične droge kao način liječenja shizofrenije

01.07.2012 u 19:00

Bionic
Reading

Kako piše Guardian, bivši savjetnik britanske vlade za politiku prema drogama profesor David Nutt zagovara da se znanstvenicima i liječnicima treba omogućiti lakši pristup ilegalnim drogama u istraživačke svrhe, naročito ističući LSD i halucinogene gljive kao sredstva kojima bi se možda mogle liječiti i neke psihičke bolesti

Profesor David Nutt drži katedru neuropsihologije na Imperial Collegeu u Londonu, te je neko vrijeme obavljao i funkciju savjetnika britanske vlade za politiku prema drogama. U razgovoru za Guardian profesor Nutt je pozvao vladu Davida Camerona da znanstvenicima, a posebice psihijatrima, omogući lakši pristup ilegalnim drogama, jer smatra da bi neke od njih – ponajviše LSD i halucinogene gljive – mogle pomoći u liječenju pacijenata sa shizofrenijom.

'Zadatak znanosti je i otkriti kako mozak funkcionira. Psihodelične droge dovode do promjena u mozgu i to na najdublji mogući način u odnosu na sve ostale droge. Mijenja se svijest i povezivanje. Nevjerojatno je da se u posljednjih 40 godina uopće sve to nije istraživalo', kaže profesor Nutt te dodaje 'da je to skandal'.

No time je ovaj ugledni profesor došao u indirektan sukob sa svim vladama diljem svijeta, koje halucinogene i psihodelične droge tretiraju kao iznimno opasne te su ih proglasile ilegalnima. No to za Davida Nutta nije nikad bio problem, pa je tako 2009. od strane laburističkog ministra zdravstva Alana Johnsona dobio otkaz jer je javno izjavio da su 'alkohol i duhan štetniji od kanabisa, LSD-ja i ecstasyja'.

U slučaju LSD-ja postoje i relevantne znanstvene studije koje su rađene 1950-ih i 1960-ih godina, a u kojima je pokazano da se ova halucinogena droga može koristiti za liječenje alkoholizma. No ubrzo nakon toga je LSD kriminaliziran i proglašen ilegalnim, te je prestalo i istraživanje o tome kako bi LSD mogao pomoći oboljelima od alkoholizma, psihičkim bolesnicima i drugim kategorijama pacijenata. Profesor Nutt se zato prošle godine pozabavio djelovanjem psilocibina, spoja koji se može naći u halucinogenim gljivama, te njegova djelovanja na ljudski mozak.

U objavljenoj studiji u siječnju ove godine, a u uglednom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, profesor Nutt tvrdi da bi se psilocibin mogao koristiti za liječenje shizofrenije jer smanjuje aktivnost u određenim dijelovima mozga: 'Kada ljudi postanu psihotični, granice njihova ega pucaju, a odnos između njih i okoline je doveden u pitanje te im se pomiješaju unutarnja i vanjska iskustva. Na kraju počinju čuti vlastite misli kao tuđi glas.' Zbog toga bi smanjenje aktivnosti u pojedinim dijelovima mozga moglo zaustaviti razvoj shizofrenije, smatra Nutt.

Profesor Nutt napominje da i ecstasy 'ima terapijsku vrijednost', ali su istraživanja prestala kada je droga zabranjena i proglašena ilegalnom. U međuvremenu se birokracija oko znanstvenih istraživanja efekata ilegalnih supstanci toliko zakomplicirala da su mnogi neurolozi, psihijatri i drugi znanstvenici jednostavno od svega odustali. Nutt kaže da su zakoni namjerno tako napisani da 'čine istraživanja ove vrste gotovo nemogućima'.