riječ stručnjaka

Psihijatar Torre: Korona se ne može usporediti sa španjolskom gripom, ni s malarijom. Izazov danas nije toliko jak, a naš odgovor je posebno bolećiv

15.11.2020 u 13:24

Bionic
Reading

'Ne može se korona usporediti ni s tuberkulozom, ni sa sifilisom, ni sa španjolskom gripom, ni s malarijom, a naravno, ni s crnom 'veličanstvenom' kugom. U povijesti smo se bitno nepripremljeniji bolje nosili s puno težim izazovima. Izazov danas nije toliko jak, a naš odgovor je posebno bolećiv.', kaže hrvatski psihijatar Robert Torre

Poznati hrvatski psihijatar Robert Torre kaže kako 'ne vidi da smo se pozitivno suprotstavili i dočekali koronu'.

'Čini se, zapravo, da je korona pobijedila, da smo se mi ugradili u poredak korone, u neku vrstu 'pax corone', rekao je u razgovoru za Glas Istre poznati hrvatski psihijatar Robert Torre govoreći o epidemiji koronavirusa. Smatra kako pokazujemo više slabosti od jakosti same korone.

'Devet mjeseci traje ova agonija u kojoj ne živimo mi nego živi korona, ne uspijevamo naći konstruktivan odgovor', kaže psihijatar napominjući kako nije pobornik nikakve teorije zavjere.

'Premalen je događaj, preslabe pogubnosti da bismo ga svrstali u zavjeru. Riječ je o bolesti koja sa smrtnim ishodnom zahvaća jedan do dva promila stanovništva. To nije jedan posto, nego jedna desetina jednog postotka. Bilo bi dobro vidjeti kontekstualno koliko je umrlih od, primjerice, bolesti poput dijabetesa', kaže Torre.

Psihijatar Torre ističe kako s distance od devet mjeseci možemo vidjeti da smo proljetos 'dobili bitku koje nije bi bilo'.

'Dobili smo protivnika koji se tad nije ni pojavio. Taj se 'protivnik' tada malo nakašljavao, a ovo što se sad događa možemo zvati prvim valom, i za koji ne znamo je li dosegnuo svoj vrh, a nekmoli da se istutnjio. Nakon njega moguć je drugi, treći i četvrti. Riječ je o višegodišnjem procesu. Ja ne znam da li se smije ovako govoriti, ali ja tako mislim. Svi racionalni subjekti rade tri scenarija - najgori, srednji i najbolji. Najbolji scenarij je da će ovo biti dvogodišnje čudo, a to je manje vjerojatan scenarij', smatra Torre.

Kaže da korona svoje tajne znanstvenicima otkriva sporo, u dijelovima.

'Virus se mora predstaviti u svojoj mogućoj pogubnosti, predstaviti u lepezi svojih očitovanja da bi znanost nešto o njima definitivno rekla. A većina esencijalnih stvari u našim životima tiče se političkih odluka, za koje se mora preuzeti odgovornost. Strah je u znanost projicirao potenciju koju ona nema, pa bi moglo doći do razočarenja u znanstvene dosege', poručio je u razgovoru za Glas Istre psihijatar Robert Torre.