SRAZ TITANA

PS3 protiv Xbox 360

17.12.2009 u 20:42

Bionic
Reading

PS3 protiv Xbox 360

Uf, uf, ovo je vruća tema! Nakon nekoliko godina od izdavanja konzola nove generacije, prepirke o tome koja je to ultimativna igraća spravica SVIH spravica - ne prestaju! Napomena; od ovog smo sukoba izbavili Nintendo Wii zbog njegove (pre)očite tehničke inferiornosti. Mada mu svaka dala (poljubac) zbog inovativnog načina kotrole. O.K., godine su prošle, Sony i Microsoft su odavno rekli što su imali za reći te se postavlja pitanje što je sa pobjednikom famoznog Rata konzola. Neću ulaziti u brojke, jer me za njih stvarno nije briga, već ću ovaj sraz promatrati kao gamer, a ne kao ekonomski analitičar. Uglavnom, da li se za PS3 ili Xbox 360 može reći da imaju neku veću prednost jedan nad drugim? Ne može. Ajmo redom... PS3 je izašao godinu dana nakon Xboxa 360 te je već u startu trebao biti car. No to mu nije pošlo za rukom. Štoviše, prve grafičke usporedbe pokazale su da je Xbox 360 bio superioran.

 

Danas se je ta situacija nivelizirala. Obje konzole ispljuvavaju gotovo identičnu grafiku, čije bi razlike mogao uočiti samo neki (polu)poremećeni fanboy. No internet je bez obzira na to prepun PS3/Xbox 360 comparison video materijala i fotografija. Okej, istina, istina, PS3 tu i tamo ima bolje sjenčanje, a Xbox 360 tu i tamo ima oštriju grafiku. No sve to ovisi od igre do igre i do umijeća njezinih programera. Da, na obje platforem ponekad dođe do totalnih gafova ili divota zbog kojih bi odmah prešli na drugu stranu! No pola, sveukupno gledajući, nema nekih drastičnih razlika poput bitnije manjeg/večeg broja poligona. A kako bi ih i bilo kada se sve te igre programiraju na PC-u. Dakle, usvojili smo; PS3 i Xbox 360 su grafički/izvedbeno skoro isti. A što nam onda preostaje za nastavak borbe? Igraće ekskluzive. Rekao bi čovjek da je ovo stvar zbog kojeg se kupuje određena platforma. Točno, ali imajte na umu da obje konzole dijele barem 80% istih naslova. Preostalih 20% (a možda i manje) može se pronaći tek za pojedinu platformu. Da li nam je ta pišljiva brojka dovoljna za odluku u kupnji?

 

Ma ni slučajno. Ako odigrate desetinu naslova koji se pojave u godini danu za pojedinu konzolu skidam vam kapu i klanjam se do poda. No vratimo se na te bajne ekskluzive. Dakle, PS3 ima Gran Turismo, a Xbox 360 Forzu Motorsport. I koja je franšiza bolja? Po skromnom mišljenju vašeg urednika, i one se mogu nekako svesti pod zajednički nazivnik sličnosti. Hej, hej, nemojte me sad zasuti trulim rajčicama jer sam se usudio reći da je nedodirljivi Gran Turismo dobar skoro kao Forza. Ali brat, bratu - je! Međutim, internetski hype prouzrokovan ubacivanjem zelenih novčanica u džepove određenih gamerskih portala mogao bi vas uvjeriti u suprotno. S druge strane, Xboxov HALO nije baš toliko bolji od fantastičnog KillZonea 2. Ljudi moji, sve je to isto kolo čija je jedina svrha da nas - financijski opelješi. Što nam je još ostalo? Boja i ergonomičnost kontrolera, podržani formati koji prolaze pri puštanju videa, modovi spajanja na internet? Mogućnost piratizacije? Ne, o tome ipak nećemo, pa ovajelement barem u ovom blogu nemojte uzeti ni kao za prednost ali ni kao zamanu. No sve su to nebitni sufiksi. Dok uspoređujemo konzole, uspoređujemo kako na njima dišu - igre. A kao što smo vidjeli, dišu jako, jako slično.

 

Baš se zbog toga ne treba glodati! Ne treba podržavati umjetne ratove formata! Koga briga da li se igrate na PS3 ili Xboxu 360? Koga briga da li je vaša konzola crna ili bijela. Obje su dovoljno dobre da vas zadovoljavaju do kraja života.  No takva je ljudska narav - moramo se za nešto uhvatiti, upasti u neki navijački klub, u neku društvenu sub kategoriju. Inače se osjećamo sami i nedovoljno jaki. Uf, uf, kako je ovo slično nekadašnjim ratovima između Amige i Atarija (računalne divote iz 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća). Priznajem - bio sam okorjlei Amigaš, ali iz današnje perspektive vidim i da je Atari ST-ički tabor i u svojim argumentima imao potpuno pravo. No vratimo se temi. Niti jedan konzument računalnih igara neće pogriješiti ako nabavi PS3 ILI Xbox 360. Sve je to isti...da sad baš ne budem bezobrazan. Šala, sve je to ista igraća divota koja nas treba usrećivati i spajati, a ne žalostiti i razdvajati. Živio Playstation 3! Živio Xbox 360! Živio Nintendo Wii! Živio dobri, stari PC!