KOBNI BORAVAK U MEKSIKU

Prvi sumnjiv slučaj svinjske gripe u Južnoj Koreji

28.04.2009 u 08:12

Bionic
Reading

Prvi sumnjiv slučaj svinjske gripe zabilježen je u Južnoj Koreji kod jedne pedesetjednogodišnjakinje koja se vratila s puta u Meksiko, objavile su tamošnje zdravstvene službe.

Nalazi pretraga koji će pokazati je li žena zaražena svinjskom gripom bit će poznati za 24 sata, dodaju službe.

Tri osobe koje su boravile u Meksiku i imale su simptome gripe bile su sumnjive, ali su kod dvije od njih rezultati pretraga bili negativni.

"Pedesetjednogodišnja žena koja živi u pokrajini Gyeonggi (u okolici Seula) smatra se sumnjivom po normama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)", rekao je direktor zdravstvene službe Jun Byung-yool na tiskovnoj konferenciji.

Žena koja je 26. travnja doputovala iz Meksika preko Los Angelesa, pošto je u Meksiku proboravila 10 dana, zadržana je u kućnoj izolaciji i dobila je injekciju antivirusnog lijeka Tamiflu.

Agencija Yonhap prvo je bila javila da je riječ o potvrđenom, a ne o sumnjivom slučaju svinjske gripe.

Južnokorejski čelnici izjavili su u ponedjeljak da će zemlja udvostručiti zalihe antivirusnih lijekova, među kojima i Tamiflua, koji preporuča WHO, kako bi mogla liječiti oko pet milijuna svojih stanovnika.

Ocijenivši da nijedno područje u svijetu nije zaštićeno od svinjske gripe, WHO je u ponedjeljak odlučio podići stupanj pripravnosti s 3 na 4, na ljestvici sa 6 stupnjeva, što govori o "znatnom porastu rizika" od pandemije.