Sigurno sletjeli na Zemlju

Prvi puta se redovna misija s Međunarodne svemirske postaje vratila kapsulom SpaceX Crew Dragon

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2021 12:54
  • Objavljeno 02.05.2021 u 09:49
Kapsula se sigurno spustila u Meksički zaljev

Kapsula se sigurno spustila u Meksički zaljev

Izvor: EPA / Autor: BILL INGALLS / NASA / HANDOUT

Četvero astronauta, troje Amerikanaca i Japanac, napustili su u subotu Međunarodnu svemirsku stanicu u kapsuli tvrtke SpaceX, nakon više od 160 dana u svemiru te su se u nedjelju ujutro po srednjeeuropskom vremenu spustili u Meksički zaljev

Kapsula Crew Dragon odvojila se od ISS-a po planu (subota u 20.35 sati na američkoj istočnoj obali, nedjelja u 02.35 sati po srednjoeuropskom vremenu). Povratak na Zemlju trajao je oko 6 i pol sati, a astronauti su sletjeli nešto prije 9 sati po srednjeeuropskom vremenu, odnosno nešto prije 3 sata po noći na mjestu spuštanja.

"Uvježbani smo za izvlačenje posade po danu i po noći", istaknuo je Steve Stich, voditelj programa za komercijalne letove NASA-e, odgovarajući na upit uoči polaska kapsule. "Brodovi imaju dobru rasvjetu" a bit će i "mjesečine", rekao je, dodajući da su vremenski uvjeti zasad sjajni i more mirno.

Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker i Japanac Soichi Noguchi bili su u studenom 2020. prvi astronauti "operativne" misije koje je na ISS prevezla svemirska kompanija Elona Muska nametnuvši se kao NASA-in nezaobilazni partner.

  • +15
  • +12

SpaceX Crew Dragon

Izvor: EPA / Autor: BILL INGALLS / NASA / HANDOUT

Još je dvoje Amerikanaca 2020. u Dragonu stiglo na međunarodnu stanicu u dvomjesečnu pokusnu misiju. Bio je to prvi let na ISS iz Sjedinjenih Država od završetka programa Space Shuttle 2011. i prvi let s posadom koji je osigurala privatna tvrtka. Ovaj put se SpaceX-om prva redovna misija vratila na Zemlju.

I za kraj, astronauti će biti na istom brodu Dragon nazvanom "Resilience" koji ih je lansirao u orbitu i kojim se SpaceX, nakon popravka, planira ponovo koristiti u drugim misijama. Prva posada je napustila ISS kada je američka tvrtka prošlog tjedna dovezla drugu redovnu misiju u kojoj je astronaut Europske svemirske agencije Thomas Pesquet.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!