STIGAO NA ISTOK ZEMLJE

Prvi put u Osijeku se pojavio tigrasti komarac

03.10.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Na osječkom području otkriven je prvi tigrasti komarac (aedes albopictus) kao nova vrsta na tom području, izvijestili su danas iz Odjela za biologiju Službe za monitoring osječkog Sveučilišta J. J. Strossmayera, koji je i provodio monitoring komaraca

Tigrasti komarac otkriven je na mjernoj postaji u Tenji prije nekoliko dana, a u Odjelu ističu kako se ne može sa sigurnošću utvrditi porijeklo ove jedinke. Najvjerojatnije se, kažu, radi o komarcu (komarcima) prenijetom iz onih područja Hrvatske gdje ih ima.

Slijedi monitoring kako bi se utvrdilo je li se na osječkom području uspjela zadržati ta vrsta komaraca koji, ako su zaraženi, ubodom prenose tzv. virus Zapadnog Nila. U susjednoj Srbiji od uboda tigrastih komaraca zaraženih tim virusom ove je godine umrlo 25 osoba, a u Hrvatskoj je službeno registrirano 18 osoba sa sumnjom na infekciju ovim virusom.

Vedran Bertić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizacija županijskog Zavoda za javno zdravstvo, izjavio je Hini kako otkrivanje tigrastog komarca nije novost u ostalim dijelovima Hrvatske, primjerice na zagrebačkom ili u primorskim područjima. Naglasio je kako njegovu Zavodu dosad nije prijavljen ni jedan slučaj zaražene ili oboljele osobe od ugriza tigrastog komarca.

Nužnim je ocijenio pojačani monitoring, ali i edukaciju stanovništva jer ni jedna služba, naglasio je, ne može uništiti larve komaraca bez pomoći građana. To se odnosi na dvorišta, vrtove i druga mjesta gdje voda ne smije stajati duže od nekoliko dana, budući da se u njoj vrlo brzo razvijaju larve.

Grad Osijek na svu sreću već godinama u suradnji sa struko dobro odrađuje uništavanja komaraca, rekao je Bertić i dodao kako su tigrasti komarci inače vrlo otporni, te da "preživljavaju" i na niskim temperaturama.