slučaj iz zambije

Prvi put se o posvojenjima oglasili iz DR Konga: 'Hrvatski parovi nisu mogli legalno posvojiti djecu!'

17.02.2023 u 21:13

Bionic
Reading

Kongoanske vlasti prvi put su javno progovorile o posvojenjima, zbog kojih je osmero Hrvata završilo u zatvoru u Zambiji

Stranci ne mogu legalno posvajati djecu iz DR Konga od 2017. kada je donesen novi zakon o obiteljskom pravu, rekao je za AFP Gauthier Luyela, direktor zaštite djece u tamošnjem Ministarstvu za spol, obitelj i djecu.

Sve dok se ne osnuje nova državna agencija za nadzor inozemnih posvojenja prema kodeksu, rekao je, nikakva međunarodna posvojenja nisu moguća.

Luyela je odbacio bilo kakvu pomisao da su hrvatskim obiteljima u međuvremenu sudovi odobrili posebno izuzeće od posvojenja. 'To je nedvosmisleno', rekao je.

'Ne postoji odlučivanje od slučaja do slučaja. Ne znam kako su uspjeli dobiti te sudske presude', kazao je.

Luyela ne isključuje mogućnost da su djeca bila žrtva trgovine u Zambiji prije nego su tamo predana hrvatskim parovima, stoji u članku koji za AFP potpisuju Lajla Veselica i Annie Thomas.

  • +13
Hrvati optuženi za trgovinu ljudima stigli na sud u Zambiji Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.