TURISTIČKI BAROMETAR

Prvi dio srpnja podbacio, ostatak sezone bolji

13.07.2014 u 10:49

Bionic
Reading

Prvi dio srpnja u hrvatskom turizmu prolazi očekivano, s nešto slabijim punjenjem kapaciteta zbog pomicanja školskih praznika i godišnjih odmora na glavnim stranim tržištima na kraj srpnja te zbog nešto lošijeg vremena, ali nema razloga za paniku, rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i potpredsjednik Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija (ECTAA)

Naglasio je da nitko iz sektora nije ni tvrdio da će ova sezona biti laka te da će se lako ponaviti lanjski odlični rezultati.

Ako se ostvare dobre najave s većine tržišta za kraj srpnja, kolovoz i rujan, koji sve više postaje dio glavne sezone, moguće je da se lanjski fizički rezultati premaše za nekoliko postotaka, rekao je Žgomba za Hinu. Dodao je da ne treba zanemariti ni ovogodišnje jače djelovanje konkurencije, Turske, a posebno Grčke i Španjolske

Te se dvije turističke zemlje, nakon nekoliko godina pada zbog krize, ove godine vraćaju na europska tržišta jakim marketingom i ulaganjem u promociju, pa i sniženjem cijena, što će zasigurno privući brojne Europljane i pridonijeti oporavku njihova turizma pa bi mogle ponovno ostvariti rezultate otprije dvije-tri godine.


I on, kao i resorni ministar te drugi u turističkom sektoru, ističe da hrvatska odredišta koja razvijaju kvalitetan turistički destinacijski menadžment i atraktivne proizvode u prvom dijelu srpnja nemaju problema s punjenjem kapaciteta.

Osloniti se pritom samo na individualne dolaske turista i last minute ponudu svakako nije dovoljno jer se 'individualci' mogu zbog lošeg vremena ili drugih razloga predomisliti ili odgoditi dolazak, što bi se moglo premostiti organiziranim dolascima, poručuje Žgomba.

Koliko mu je poznato, agencije i hotelijeri te drugi pružatelji smještaja zbog lošeg vremena u prvom dijelu srpnja ne bilježe otkaze rezervacija, ali ni pojačan odaziv na last minute i druge akcijske ponude u turizmu, kojih ima zbog nesigurnosti i oscilacija u punjenju kapaciteta.