PS4 JE SVE ŠTO XBOX ONE NIJE

Prvi dan E3-a: Sony u ogromnoj prednosti na početku next-gen utrke

11.06.2013 u 14:11

Bionic
Reading

Iako je Microsoftova konferencija bila iznad svih naših očekivanja, Sony je neosporni pobjednik ovogodišnjeg E3-a i u 'next-gen' utrku ulazi s ogromnom prednošću na gotovo svim aspektima

Na samom kraju prezentacije PlayStationa 4 na ovogodišnjem E3 eventu kojim je okončan prvi dan tog događanja, Sony je objavio cijenu svoje nadolazeće konzole. Dvoranom se prolomio gromoglasan pljesak, a ovaj puta pljeskali su i novinari. PlayStation 4 stajati će 399 američkih dolara iliti 399 eura iliti 329 funti. U isto vrijeme Xbox One će stajati 499 dolara/eura.

 

 

Već samo zbog razlike u cijeni Sony je u ogromnoj prednosti i u next-gen utrku ulazi s velikom prednošću. Ali, kao što bi se reklo u lošim TV reklamama – to nije sve. Sjećate li se svih spornih odluka koje je Microsoft donio po pitanju DRM-a i povezivosti s internetom o kojima tupimo svih ovih dana? PlayStation 4 ih nema. Nula.

 

Ako su i razmišljali o nečemu sličnome, Japanci su pomno pratili situaciju oko Xbox Onea i u pravi trenutak donijeli prave odluke koje bi Sonyju mogle donijeti itekako blistavu i uspješnu budućnost.

 

Jack Tretton, šef Sonyjevog PlayStation odjela osoba je koja je rano jutros prema našem vremenu dobila najviše pljeska;

 

'Usredotočeni smo na ono što gameri najviše žele, bez ikakvih restrikcija ili obezvrjeđivanja njihove kupnje. PlayStation 4 igračima neće nametati nikakve restrikcije na upotrebu igara. Da, to je dobra stvar. Vjerujemo u model koji ljudi već godinama koriste s PlayStationom 3. Čuli smo vas i vaše želje. Kada kupite PS4 disk, imate prava na igru, možete ju nekome pokloniti, prodati, posuditi ili zadržati zauvijek.', istaknuo je Tretton.

 

'PlayStation 4 igre neće trebati vezu s internetom kako bi ih se igralo. Niti će zahtijevati bilo kakav vid autentifikacije. Konzola od vas neće tražiti periodične online provjere.', izjavio je Tretton pred publikom i tako se točku po točku zapravo osvrtao na Microsoftovu politiku prema kojoj će konzola barem jednom u 24 sata morati biti spojena na internet, a igre koje kupite zapravo neće biti vaše nego ćete zakupljivati licencu za njih. O posuđivanju da ne govorimo – ono će u svojoj biti biti onemogućeno ili i najboljem slučaju -  vrlo otežano.

 

Vratimo se nakratko na cijenu – PlayStation 4 u prodaji će biti samostalno, bez PlayStation Camera uređaja (obnovljena verzija PlayStation Eye-a) koja će stajati 59$, baš kao i svaki dodatni kontroler koji odlučite kupiti.

 

Jesmo li spomenuli da će PlayStation 4 biti region-free i da će kupcima dozvoljavati nadogradnju hard-diskova, što je Microsoft već u potpunosti odbacio s Xbox One? Zaista, kupnja PlayStationa 4, ukoliko želite jednu od next-gen konzola, je čisti no-brainer.

 

Čak i uz najavljenu pretplatu za PlayStation Plus uslugu koju će morati plaćati svi koji žele igrati online igre. Godišnja pretplata stajati će vrlo prihvatljivih 49$.

 

Ima još – unatoč manjoj cijeni PlayStation 4 je hardverski superioran Xbox One konzoli, iako će se nalaziti u ružnjikavoj kutiji koja je sada napokon prikazana javnosti;

 

 

S obzirom da je Sony dosta igara predstavio na premijeri PlayStationa 4 i da je dio E3 prezentacije posvetio PlayStationu 3 i PlayStation Vita handheldu, sada je predstavljeno manje igara no što je to predstavio Microsoft, no to opet nije nešto zbog čega bi imali bilo kakve zamjerke.

 

Ipak, predstavljeno je nekoliko velikih i značajnih projekata između kojih smo najviše očekivali gameplay scene iz Destinyja, novog projekta Bungie studija, prvog nakon što su prekinuli suradnju s Microsoftom na Halo franšizi;

 

 

Square Enix predstavio je Final Fantasy XV i Kingdom Hearts 3 što je naišlo na odobravanje okupljenih, no tek nakon toga predstavljena je i potpuno nova ekskluziva pod imenom 'The Order 1866'. Radi se o steampunk pucačini za čiji (impresivni) trailer Sony tvrdi da je u potpunosti in-game;

 

 

Sony je grafički potencijal PlayStationa 4 demonstrirao i kroz tech-demo 'The Dark Sorcerer' koji je zapravo nadgradnja demoa koji je prikazan na samom predstavljanju konzole;

 

 

Uza sve to, Sony je predstavio i brojne nezavisne igre te su prezentirane i igre koje neće biti ekskluzive poput Watch Dogs, novog Assassin's Creeda i The Elder Scrolls Online. Nakon svega viđenog, o pobjedniku u dvoboju Xbox One i PlayStation 4 konzola zasad stvarno nema dvojbi. Sve što su gameri očekivali od Sonyja on je i ispunio što je još značajnije zbog pravca u kojemu je krenuo Microsoft.