KIRIBATE POTAPA PACIFIK

Prvi čovjek na svijetu zatražio azil zbog klimatskih promjena

18.10.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Državljanin otočke države Kiribati Ioane Teitiota je zatražio azil na Novom Zelandu, navodeći kao razlog klimatske promjene koje prijete uništenjem njegove domovine. Tako je postao i prvi čovjek na svijetu koji je globalno zagrijavanje iskoristio za azil, javlja BBC

Bivši otoci Gilbert, danas znani kao Kiribati, jest arhipelag u Pacifiku, koji se prostire na čak četiri tisuće kilometara od istoka prema zapadu, odnosno dvije tisuće kilometara od sjevera prema jugu, i to sve preko ekvatorske crte. Kiribati su postali neovisni od Velike Britanije tek 1979. godine, a 1995. je tamošnja vlada odlučila ujediniti arhipelag u istu vremensku zonu, s obzirom da datumska granica prolazi usred Kiribata, pa se tako događalo da je na jednom otoku srijeda, a na drugom četvrtak. Sada su cijeli Kiribati na istočnoj strani datumske granice, pa su se mogli pohvaliti da su prva država svijeta koja je ušla u novi milenij.

Ova zanimljiva, ali i siromašna država ekonomski najviše ovisi o izvozu kokosovih oraha, koje masovno proizvode, što znači i da im gospodarski rast ovisi o potražnji kokosa na svjetskom tržištu. Ipak, najveći problem Kiribata je Pacifik, odnosno podizanje njegove razine uslijed globalnog zagrijavanja, koje prijeti da će jednostavno potopiti cijelu otočku državu.

To je i povod jednoj nesvakidašnjoj priči s Novog Zelanda, javlja BBC, u kojoj je Kiribaćanin Ioane Teitiota ključni akter. Teitiota živi na Novom Zelandu od 2007, no u međuvremenu mu je istekla radna dozvola i prijeti mu deportacija, kojoj je od odlučio vrlo domišljato doskočiti. Zatražio je azil na osnovu klimatskih promjena, ustvrdivši da Kiribati nestaju pod naletima Tihog oceana čiji se nivo podiže zbog globalnog zagrijavanja. U svojem zahtjevu je izjavio da bi njegova obitelj, uključujući i troje djece rođene na Novom Zelandu, patila zbog povratka na Kiribate, na kojima 'nema budućnosti'. Novozelandska useljenička služba je odbila ovaj zahtjev za azilom, no sada je tamošnji sud odlučio prihvatiti Teitiotinu tužbu po istoj osnovi.

Njegov odvjetnik kaže da je 'Teitiota pasivno progonjen od strane okolnosti koje vlada Kiribata nije u stanju riješiti', dok novozelandske vlasti tvrde da je to prijetnja s kojom se suočavaju svi Kiribaćani, pa Teitiota nije nikakav izuzetak. Napomenuli su i da je vlada Kiribata dogovorila kupnju zemlje s Fidžijem, gdje planira preseliti stanovništvo s otoka koje potopi Pacifik.