OSTALI IZVAN ZEMLJE

Prvi čovjek Hrvatske u srijedu će biti - Željko Reiner

10.07.2018 u 14:11

Bionic
Reading

Dok će sva pozornost sutra biti na hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, 'ključevi države', barem nakratko, bit će u rukama Željka Reinera, koji će biti zadužen za čuvanje kuće

Dogodi li se sutra nešto nepredviđeno ili neka katastrofa, nikoga od državnog vrha ne bi bilo u Hrvatskoj, a upravljanje državom moglo bi pasti na pleća potpredsjednika Sabora Željka Reinera.

Naime, prva osoba u državi, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sutra i u četvrtak boravi na samitu NATO-a u Bruxellesu, dok će drugi čovjek države, predsjednik Sabora Gordan Jandroković put Rusije na utakmicu.

U Rusiji će boraviti i treći čovjek države, premijer Andrej Plenković, pa se postavlja pitanje tko će u odsutnosti državnog vrha čuvati kuću.

Kako Ustav propisuje to da predsjednik države u slučaju odsutnosti, bolesti ili korištenja godišnjeg odmora može ovlastiti predsjednika Sabora da ga zamjenjuje, loptica se prebacuje u Sabor.

No problem je i što u Hrvatskoj nema šefa Sabora Jandrokovića. Prema saborskim pravilima, predsjednik Sabora ovlašćuje jednog od potpredsjednika da ga zamjenjuje. Iako ima pet potpredsjednika Sabora, Jandroković neće imati preveliki izbor.

Uobičajeno je da kao svog zamjenika izabere nekog od potpredsjednika iz vladajuće većine, međutim HDZ-ov Milijan Brkić također je izvan države, u službenom posjetu Izraelu, dok Furio Radin kao član saborskog izaslanstva sudjeluje na redovitom 27. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a u Berlinu.

  • +15
Željko Reiner Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Od slobodnih potpredsjednika ostaju Mostov Božo Petrov, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i HDZ-ov Željko Reiner, no saborski poslovnik propisuje da predsjednika Sabora zamjenjuje jedan od potpredsjednika iz reda zastupnika parlamentarne većine, a u ovom slučaju to jedino može biti Reiner.

'U današnje doba komunikacija, uvjeravam vas da je i zemlja i dalje dobro čuvana. Oni u svakom trenutku znaju što se ovdje događa i mogu reagirati u svakom trenutku', prokomentirao je Reiner činjenicu da je državni vrh sutra van zemlje i da će on biti prvi čovjek države.

Novinarima u Saboru potvrdio je da će sutra većinu sjednice voditi on osobno, ali da će uskočiti i SDP-ov potpredsjednik Siniša Hajdaš Dončić. Za sutra je prognozirao pobjedu Hrvatske u utakmici, kazavši da on osobno više voli gledati utakmice na televiziji nego uživo.

Iako se uglavnom pazi da troje predsjednika ne bude istovremeno izvan države, slična situacija dogodila se i 2012., kada je cijeli državni vrh otišao odati počast u Tezno u Sloveniju. Tada je 'čuvarkuća' nakratko bio HNS-ov potpredsjednik Sabora Milorad Batinić.

'Za mene je to radni dan kao i svaki drugi, ništa značajno. Bit ću prvi čovjek države samo nekoliko sati i ništa značajno se u tom periodu ni ne može dogoditi. Stanje je normalno, nema izvanrednih situacija i građani mogu biti mirni', kazao je tada Batinić.