humanitarna pomoć

[FOTO] Prvi brod od ruske invazije otplovio iz ukrajinske luke s hranom za Afriku

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 16.08.2022 10:06
  • Objavljeno 16.08.2022 u 08:43
Brod Brave Commander isplovljava iz luke Pivdenji

Brod Brave Commander isplovljava iz luke Pivdenji

Izvor: EPA / Autor: STR

Brod Brave Commander napustio je ukrajinsku luku Pivdenji, noseći prvi teret humanitarne pomoći u hrani za Afriku iz Ukrajine od ruske invazije, pokazali su podaci Refinitiv Eikon u utorak

Ukrajinski izvoz žitarica pao je od početka rata zbog zatvaranja crnomorskih luka, ključnog kanala za isporuke, što je podiglo globalne cijene hrane i izazvalo strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku. Ali tri crnomorske luke odblokirane su prošlog mjeseca nakon dogovora Moskve i Kijeva, postignutog uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske, što je omogućilo slanje stotina tisuća tona ukrajinskog žita kupcima. Brave Commander, s 23.000 tona pšenice na brodu, krenuo je u afričku luku Djibouti sa zalihama namijenjenim potrošačima u Etiopiji, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

Brod Brave Commander

Izvor: EPA / Autor: STR

"Ministarstvo i Ujedinjeni narodi rade na načinima za povećanje opskrbe hranom za socijalno ugrožene dijelove afričkog stanovništva", stoji u priopćenju. Sedamnaest brodova već je napustilo ukrajinske luke s više od 475.000 tona poljoprivrednih proizvoda, dodaje se.

  • +2

Ukrajinske žitarice na brodu u Turskoj

Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN