'slavonski sokolovi'

Banožić najavio opremanje teške pješačke bojne Bradleyima

13.07.2022 u 14:20

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je prilikom posjeta Gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi (GOMBR) u vinkovačkoj vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ kako će se teška pješačka bojna opremiti Bradleyima koje će održavati tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila

''U GOMBR-i ćemo provesti preustroj i opremanje jedne mehanizirane bojne u tešku pješačku bojnu koja će biti u sastavu srednje pješačke brigade'', precizirao je Banožić.

Ministar je podsjetio da je Vlada početkom ove godine donijela odluku o prihvaćanju ponude za donaciju 89 vozila Bradley i za dovođenje 62 vozila u operativno stanje i isporuku paketa opreme i usluga za 62 vozila te je dodao kako će se u prvom razdoblju Dugoročnog plana razvoja (DPR) teška pješačka bojna opremiti Bradleyima u čije će se održavanje uključiti tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila.

''U novom DPR-u prioritet nam je ulaganje u vojarne u kojima boravite i radite. Od početka mandata ove Vlade fokus rada u Hrvatskoj vojsci je na čovjeku i zato konstantno radimo na poboljšanju uvjeta života i rada i materijalnih prava vojnika''. rekao je.

Banožić je spomenuo je operaciju potpore miru KFOR na Kosovu u kojoj se u idućem kontingentu očekuje sudjelovanje pripadnika iz postrojbi GOMBR-e, kao i u aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj s do 70 pripadnika.

Ministar je istaknuo da je vojnik središte obrambenog sustava te kako je nedavno u djelatnu vojnu službu primljeno 200 vojnika. ''Prvi put smo kod ovoga prijma raspisali natječaj po mjestu službe kako bi omogućili vojnicima raspored bliže njihovim prebivalištima'', dodao je.

DPR Oružanih snaga RH je temeljni strateški dokument kojim se utvrđuje projekcija razvoja sposobnosti Hrvatske vojske do 2034. godine, a koji će se uskoro uputit u proceduru kao i Strategija obrane RH. Uz opremanje borbenim vozilima pješaštva Bradley, predviđena je nabava i opremanje borbenih oklopnih vozila Patria.

''Za Hrvatsku kopnenu vojsku provest će se nabava sustava protuzračne obrane kratkog dometa, a nakon toga i srednjeg dometa'', istaknuo je Banožić.

Uz Banožića, radnom posjetu nazočili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović i savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija.