NEOBIČNO

Prvaci rodne ravnopravnosti Šveđani na putu da dobiju tek prvu premijerku u povijesti zemlje

11.11.2021 u 22:50

Bionic
Reading

Švedski premijer Stefan Lofven u srijedu je podnio ostavku na svoju dužnost, a zamijeniti bi ga trebala Magdalena Andersson. Zanimljivo je to da će Andersson biti prva žena na premijerskoj dužnosti u povijesti Švedske, zemlje koja se diči visokom razinom spolne jednakosti

Prema Indeksu rodne ravnopravnosti za 2021. godinu, Švedska je uz Dansku zemlja s najvećim dostignutim stupnjem rodne ravnopravnosti pa zvuči nevjerojatno to da dosad nisu imali nijednu premijerku.

Za usporedbu, sve ostale nordijske zemlje, uključujući Norvešku, Dansku, Finsku i Island, već su imale žene na čelu vlade. Štoviše, u Finskoj, Sanna Marin, i na Islandu, Katrin Jakobsdottir, žene su aktualne premijerke, a u Norveškoj je do prije mjesec dana na toj dužnosti bila Erna Solberg.

Švedski premijer Stefan Lofven u srijedu je podnio ostavku, otvarajući put Magdaleni Andersson da ga naslijedi i postane prva žena predsjednica vlade u zemlji.

Andersson (54), aktualna ministrica financija, izabrana je prošlog tjedna da predvodi vladajuću Švedsku socijaldemokratsku stranku uoči općih izbora zakazanih za rujan 2022. Postat će premijerka zemlje ako sljedećeg tjedna dobije podršku u parlamentu.

Magdalena Andersson Izvor: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia / Autor: N. N.

U srijedu su se pojavili znakovi da su stranke Centar i Zeleni, mlađi partneri u trenutnoj vladi koju predvode socijaldemokrati, spremni podržati Andersson dok je čelnica Lijeve stranke Nooshi Dadgostar, čiju će podršku Andersson također trebati da postane premijerka, rekla da želi daljnje razgovore sa socijaldemokratima oko pitanja viših mirovina.

Lofven (63) će ostati privremeni premijer dok zamjena ne dobije potvrdu u parlamentu, a rekao je novinarima da očekuje da će u njemu glatko izabrati gospođu Andersson. 'Švedski narod želi brzu tranziciju', poručio je.