NESUGLASICE ILI POLITIČKI IGROKAZ

Prva sjednica zagrebačkog Antikorupcijskog povjerenstva počela 'šepavo'

16.01.2013 u 12:21

Bionic
Reading

Prva sjednica Antikorupcijskog povjerenstva zagrebačke Gradske skupštine počela je danas nesuglasicama oko procedure donošenja pravilnika i etičkog kodeksa tog povjerenstva između predsjednice povjerenstva Danire Bilić (HDZ) i člana Jurice Meića (SDP), pa su i sami komentirali kako je rad počeo 'šepavo'

Meić je kazao da nema ništa protiv predloženog sadržaja pravilnika i etičkog kodeksa, ali je inzistirao da se oko procedure donošenja konzultira i tajnik Gradske skupštine, što je Bilić prihvatila iako je naglasila kako smatra da prijedlozi nisu u sukobu sa skupštinskim Poslovnikom i napomenula da stručne poslove za povjerenstvo obavljaju u Kontrolnom uredu i Uredu gradonačelnika.

'Nije mi ni na kraj pameti da se preglasavamo i prihvaćam prijedlog da od skupštinskog tajnika tražimo odgovor', kazala je Bilić i izrazila žaljenje što se Antikorupcijsko povjerenstvo osniva tek sada, 2013., premda je Gradska skupština, i tada s SDP-ovom većinom, još 2009. godine donijela zaključak o njegovom osnivanju.

Osim toga, dodala je, mjesec dana je morala čekati na imena i upute stručne službe, a već na prvoj sjednici su nastali problemi i oko poslovnika i oko etičkog kodeksa.

Meić je podsjetio da će se Antikorupcijsko povjerenstvo raspustiti uoči lokalnih izbora. 'Ne bih želio da to bude tek predizborni igrokaz u dva-tri čina. Pogriješili ste što niste razgovarali s tajnikom Gradske skupštine. Nemam ništa protiv etičkog kodeksa i pravilnika, ali želimo li biti odgovorni, moramo poštivati proceduru. To što se niste konzultirali s tajnikom daje mi za pravo pomisliti da je vaš nastup tek u medijske svrhe', kazao je i pozvao predsjednicu Antikorupcijskog povjerenstva da im na sljedećoj sjednici glavna tema bude izrada antikorupcijskog programa, što je i glavna zadaća povjerenstva.


Ustvrdio je kako je to od prevelike važnosti s obzirom na brojne afere u Zagrebu, a Bilić mu je odgovorila da joj je to bila i namjera.

U Antikorupcijsko povjerenstvo imenovani su zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i vanjski članovi: Alen Ostojić, Mirjana Pavoković, Josip Kregar, Jurica Meić, Vesna Brezić, Pavel Kobler te Zorislav Antun Petrović i Vanja Škorić, koja je odustala.

Alen Ostojić (HSLS) ocijenio je da je rad Antikorupcijskog povjerenstva 'nespretno krenuo'. 'Imamo članicu koju nismo kontaktirati da je predložena, pa je odustala, radimo akte koji nisu usklađeni s tajnikom Gradske skupštine, čini se da smo nespretno krenuli', kazao je Ostojić.