UZINIĆ O CRKVI I HOMOSEKSUALNOSTI

Prva reakcija hrvatskog biskupa na Papinu poslanicu o gayevima

02.08.2013 u 10:52

Bionic
Reading

'Papina izjava o homoseksualizmu ni po čemu nije nova, nego je nastavak onoga što Crkva trajno uči. Uostalom, papa se pozvao na katekizam Katoličke crkve', kazao je dubrovački biskup Mate Uzinić - jedan od glasova Crkve u Hrvata koje se smatra vrlo umjerenim, suzdržanim i razboritim - komentirajući prašinu koja se u cijelom svijetu podigla nakon izjave pape Franje na ovu temu

'Ako je netko homoseksualac, traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da mu sudim?', zapitao se friški papa, puno tolerantnije i otvorenije od svog prethodnika Benedikta XVI. 'Katekizam i Katolička crkva to vrlo dobro objašnjavaju. Piše da ljudi zbog toga ne bi trebali biti marginalizirani, već integrirani u društvo', dodao je papa Franjo.

'Nije problem biti te orijentacije. Moramo biti braća. Problem je njihovo lobiranje ili lobiji pohlepnika, političara, masona... Toliko lobija... To je najgori problem', otvoren je novi papa.

Uzinić, koji je u Hrvatskoj ostao zapamćen po vrlo tolerantnim savjetima vjernicima u doba kada je vladala histerija oko splitske gay parade, za tportal je izrazio čuđenje zbog tumačenja da je nakon samo jedne izjave unutar Crkve nastao radikalan zaokret prema osobama istospolne orijentacije.

'Ako bismo već željeli pronaći novost, onda je ona tek u činjenici da je papa izrekao svoj stav na način koji su, čini mi se po prvi put, i novinari sve razumjeli. I, da, novost je što je onako simpatično, ponizno, na njemu specifičan način rekao: 'Tko sam ja da sudim gay osobama?' Ipak, vrlo jasno je razlučio homoseksualnu osobu i njeno dostojanstvo, što stoji i u katekizmu, od samog čina. Dakle, nema ništa novoga i nije promijenjeno učenje o njegovom grijehu i grešnosti', kazao nam je Uzinić.

'Osobito je naznačio razliku između dostojanstva osobe i različitih lobija, pa i homoseksualnog', naglašava dubrovački biskup.

Uzinića smo priupitali i očekuje li nakon papine izjave nešto više pomirljivosti u tonovima koji stižu s Kaptola i s oltara diljem Hrvatske, odnosno hoće li se Crkva u Hrvatskoj jasnije prikloniti papinim stavovima. Jasno, proteklih godina nije manjkalo vrlo homofobnih istupa dijela klera.

'Teško je govoriti o izjavama pojedinaca, to nisu stavovi Crkve u Hrvatskoj. Nikako ne možemo reći da je izjava jednog teologa ili jednog svećenika izjava cijele Crkve - a ona se nikada nije izjasnila drugačije od pape. Ali, da, bilo je pojedinaca koji su svojim nesmotrenim izjavama stvarali nepotrebnu zbrku', diplomatski će Uzinić.

'Ukupno, ova papina izjava može se vidjeti na različite načine, svatko izvlači nešto i tumači na način koji mu odgovara. Netko unutar Crkve ne vidi ništa novo, a netko izvana vidi revoluciju. I svi koji komentiraju su - u pravu', zaključuje dubrovački biskup.