(UN)FOLLOW

Pružite LIKE mira

31.05.2011 u 10:15

Bionic
Reading

Stiže Sveti Otac Joseph Ratzinger, a s njim i nevolje za sve Facebook korisnike. Hajdajte svoje statuse, pazite što lajkate i ne zaboravite da Bog sve vidi i sve zna. Pa tako i što pišete na Facebooku

Najnovija nebuloza iz Hrvatistana kaže da je nepoznati mladić iz Zadra priveden jer je na svom Facebook profilu bogohulio protiv našeg uvaženog gosta, pregršt milijuna eura vrijednog Josepha Ratzingera, zbog kojeg posljednjih dana titra nacija, a ponajviše sigurnosne službe. Da je izvor vijesti popularni satirični news site Njuz.net, riječ ne bih napisao. Ali vrag (tko drugi?) mi ne da mira, pa se ipak moram pozabaviti ovom viješću.

Ne pada mi na pamet, naravno, braniti dotičnog obzirom da nam nisu dostupne sve informacije. Tim više što je u njegovoj kući pronađeno oružje. S druge strane, još i kako mi pada na pamet držati vam propovijedi o Njezinoj Svetostislobodi govora. Posebice kad je Facebook u pitanju. A kad kažem Facebook, mislim na online društvenu mrežu, vaš privatni prostor na internetu gdje komunicirate s prijateljima.

Znam, i sebi sam više dosadan s tezom o tome da je Facebook vaš privatni prostor, da je konstrukcija 'Facebook prosvjed' retardacija više gradacije te da je jedno dijeliti informacije s vašim krugom prijatelja, a drugo pokretati inicijative (eventi, fan stranice). Da je potonje bilo u pitanju i da je mladić pozvao na ubojstvo Svetog Oca, bojkot plaćanja poreza (Crkvi), istragu crkvene pedofilije ili bože sačuvaj neke slične grozne stvari, prvi bih ovdje bacio kamen na njega. Na dotičnog mladića, ne papu, pobogu, policajci, što ste odmah skočili!

I reče Bog: Neka bude Facebook

No, kad je u pitanju Facebook, jedini relevantni Bog je Mark Zuckerberg, njegov osnivač, i njegovih tko zna koliko apostola koji su zapisali njegova evanđelja. Pa da vidimo, što kaže Evanđelje po Marku, je li mladić prekršio kakva pravila?

You will not post content or take any action on Facebook that infringes or violates someone else's rights or otherwise violates the law.

Po naški, a kako stoji u drevnom zapisu, ako želiš dugo živjeti na Facebooku i pravedno stići u Kraljevstvo LIKEova, nećeš poduzimati nikakve akcije koje krše tuđa, ustavom garantirana prava. Dakle, ako se baš netko zainati, pa poput Crkve navučeno protumači riječi iz evanđelja, onda bismo mogli reći da je dotični mladić moralno (po)griješio. Povrijedio je pravo svojih prijatelja vjernika da – vjeruju. I štuju papu, čovjeka od krvi i mesa koji je demokratski, sa svega glasom ili dva odnio pobjedu i postao papa, i koji je, za razliku od svojeg prethodnika kojemu se divim kao genijalnom komunikatoru, izuzetno loš PR-ovac. Crkva d.o.o bi trebala razmisliti o novom, ovaj se pokazao lošim već u prvom mandatu. Razočarao je više od Obame. 

S druge strane, koliko ste danas statusa vaših prijatelja pročitali u kojima netko otvoreno poziva na smaknuće čitave HDZ-ove vrhuške na čelu s Jadrankom Kosor koja je, da prostite, dopizdila i narodu i Bogu? Koliko njih je danas privedeno? Baš tako, jedna debela nula. Jer su to govorancije na internetima na koje se nema smisla obazirati. Ili se na njih obazire kad dođu iz 'krivih' usta u krivo, predizborno vrijeme. No, kad je papa u pitanju, ne bi čovjek rekao, pravila su najednom drukčija.

Na neki način razumijem taj čin. Dolazak pape je poprilično skupa investicija. Treba je zaštititi. Primijetili ste tako da ovih dana vare šahte po gradu, da ne bi papi slučajno prismrdjela govna čovjeka vulgarisa jer, kao što znate s obaveznog vjeronauka, njegova je stolica sveta i miriše po tamjanu. Ili da ga ne bi napala ona govna od terorista iz zagrebačkog podzemlja, a ne treba zaboraviti ni na gnjevne nindža kornjače.

No, kad već religija sustavno zadire u prava vjernika, zašto bi nas čudilo što državni organi uzbuđeno kopkaju po smeću naših prava, građana onkraj oltara? Tješi me ipak činjenica da je pokojni papa Ivan Pavao II oprostio onom jadniku što ga je propucao. Valjda će i ovaj papa oprostiti pokojem Facebook nevjerniku. Ta oprosti im, Bože, jer ne znaju što pišu.