USTAVNI SUD KONTRA VLADE

Prozvana Omejec oplela po Jovanoviću: Ponaša se kao Luj XIV.

31.07.2013 u 11:42

Bionic
Reading

Kako meni nije dopušteno javno komentirati poteze Vlade, tako ni njima nije dopušteno javno komentirati odluke Ustavnog suda. Na djelu su snažne predrasude o Ustavnom sudu. No tko upravlja državom mora biti svjestan da vlastite predrasude ne smiju biti vodilja državne politike, poručila je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, posebno prozvavši ministra Željka Jovanovića

Predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec proteklog vikenda novinar Globusa zatekao je na Krku gdje je zajedno sa sestrom došla provesti godišnji odmor. Ovo je njezino prvo ljeto na Krku. Svake godine ljetuje kod rodbine na Braču, no budući se tamošnja kuća posljednjih mjeseci renovira, spletom okolnosti završila je na Kvarneru. I ovdje je kod rodbine. Bratić je njoj i sestri ustupio apartman.

Kada je 2008. postala predsjednica Ustavnog suda, između ostalog, stekla je povlasticu da uz predsjednika države, Vlade, Sabora i Vrhovnog suda može koristiti državne rezidencije poput vile na Brijunima ili one na Hvaru u kojoj će premijer Zoran Milanović ovo ljeto provesti godišnji odmor. No tu je povlasticu odbila.

Kako stvari danas stoje, Jasna Omejec ne bi se trebala još dugo zadržati na Krku.

Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić konačno je sastavio i poslao Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama. O odluci Ustavnog suda sada ovise deseci tisuća radnih mjesta. Isto tako, ova odluka mogla bi odrediti i daljnji odnos Vlade i Ustavnog suda koji je na povijesno niskim granama. Omejec navodi da posljedica odluke Ustavnog suda ne smije biti zastoj u predstečajnim nagodbama.

Nijedna Vlada nije bila u ovako teškom konfliktu s Ustavnim sudom kao Vlada Zorana Milanovića.

Na pitanje: Gospođo Omejec, zašto se Ustavni sud toliko namjerio na Vladu Zorana Milanovića, predsjednica Ustavnog suda je molila da se preoblikuje pitanje jer na provokacije, rekla je, ne odgovara.

Ne znam zašto to smatrate provokacijom. U tri mjeseca što ukidanjem, što odgodom zaustavili ste pet njihovih odluka (retroaktivno oporezivanje zadržane dobiti, zdravstveni odgoj, usklađivanje udžbenika s novim pravopisom, Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja i kriterij o 25 tisuća riječi za manji PDV na dnevne novine). Nije uobičajeno za tako kratko razdoblje. Griješite. Uz spomenute, Ustavni sud u tom je istom razdoblju donio još nekoliko sličnih odluka. Primjerice, ukinuo je važnu odredbu Zakona o preuzimanju dioničkih društava. Općenito, Ustavni sud danas prosječno rješava od 600 do 700 predmeta mjesečno. Uz više od 2.300 sudskih presuda, dosad je ukinuo više od 400 zakona i 200 drugih propisa ili pojedinih njihovih odredaba koji su jednake važnosti kao i propisi koje spominjete, kazala je za Globus Omejec.

Istaknula je da Ustavni sud nema ništa protiv ove Vlade te da ne postoji politička snaga koja bi mogla instrumentalizirati Ustavni sud usprkos činjenici što su mnogi članovi Ustavnog suda u prijateljskim i kumovskim vezama s HDZ-ovcima.

Na prozivku ministra Željka Jovanovića da je upravo zbog tih veza Ustavni sud političko tijelo, Omejec je rekla kako bi netko zlonamjeran na temelju ministrovih izjava 'mogao konstruirati nepostojeću, 'crnu', vezu između Ustavnog suda, opozicije (HDZ) i crkvenih predstavnika'.

'Teško je razumjeti lakoću kojom Jovanović kvalificira ustavne suce. To zabrinjava i plaši. Kao da progovara Luj XIV. poručujući podanicima: Država, to sam ja! S tim treba prestati. Ne znam zašto sama država potiče takvo nepovjerenje javnosti prema vlastitim institucijama', poručila je Omejec u Globusu.