BISKUP SRAKIĆ

Prozivanje crkve je teška povreda ustavnosti

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.05.2009 19:33
  • Objavljeno 25.05.2009 u 18:40
Marin Srakić

Marin Srakić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

U prigodi 43. Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, koji se svake godine obilježava na sedmu vazmenu nedjelju na kojoj se predstavlja Papina poruka uz taj dan, danas je na Kaptolu održan susret glavnih urednika hrvatskih medija s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marinom Srakićem i predsjednikom Odbora HBK za sredstva društvene komunikacije riječkim nadbiskupom mons. Ivanom Devčićem.

Mons. Srakić je u obraćanju novinarima istaknuo da je svjestan teškoća novinarskog posla, zahvalivši im što unatoč svim poteškoćama nastoje profesionalnim pristupom i poštujući etičke norme struke promicati opće dobro.

Srakić je naglasio probleme i strahove novinara za radna mjesta koje je prouzročila aktualna gospodarska kriza te suvremeni trendovi na polju novih tehnologija. Izrazio je žaljenje što se danas tržište nameće kao jedina etička norma generator svih vrijednosti kojoj se sve druge stvari moraju podložiti.

Srakić je upozorio kako želja za profitom u medijima se stavlja ispred prava javnosti na cjelovito, istinito i točno informiranje. U takvom ozračju, dodao je Srakić, ozbiljne životne teme i ine zahtjevnije koje potiču dobro u čovjeku, uzmiču pred senzacionalizmom, banalnošću i podilaženjem najnižim strastima.

"Nema tog tržišta zbog kojega bi novinari trebali odustati od opće prihvaćenih novinarskih standarda poručio je novinarima mons. Srakić.

Glavno je poslanje crkve širenje Evanđelja, pa je itekako važan odnos crkve i medija sa željom da se produbi međusobno razumijevanje tih dvaju čimbenika društva u vremenu današnjih novih tehnologija, upozorio je mons. Devčić.

O stanju komunikacija u današnjem društvu govorili su komunikolozi Jerko Valković i Jelena Jurišić.

Biskupi su odgovarali i na novinarska pitanja o tome postoji li miješanje crkve u pitanju glasovanja, mons. Srakić je odgovorio da crkva u tim slučajevima ne može iznosti svoja politička stajališta, crkva poučava vjernike da glasaju prema svojoj savjesti.

Prozivanje crkve je teška povreda ustavnosti, smatra Srakić i dodaje da je došlo vrijeme kada je crkva izišla 'iz sakristije' i kad biskupi imaju pravo izreći svoje mišljenje.

Na pitanje o odredbi Zakona o trgovini, prema kojem u će one ponovno raditi nedjeljom od 1. lipnja do 1. listopada, mons. Devčić je odgovorio da biskupi mogu dati ocjenu zakona, ali isto tako imaju pravo biti nezadovoljni tom odlukom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi