CAMERONOV KORAK UNAZAD

Protivnici pobačaja i predbračnog seksa savjetuju britansku vladu

25.05.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Premda je celibat rješenje izvan konkurencije svih pitanja oko pobačaja, spolno prenosivih bolesti i inih komplikacija vezanih za genitalnu suradnju ljudskog roda, nije najjasnije kako je organizacija Life, koja se generalno protivi pobačaju, kontracepciji i promovira apstinenciju, dospjela u savjetodavno tijelo britanske vlade koje će odlučivati o nacionalnom seksualnom zdravlju i reformi zdravstvenog sustava koja je u tijeku. Cameron stoji pod optužbom da je vratio zemlju u viktorijansko doba

Omanji skandal potresa zdravstvenu administraciju Velike Britanije nakon što je u vladin forum za savjete u vezi sa seksualnim zdravljem nacije pozvana kontroverzna organizacija Life čije je rješenje za politiku oko neželjenih trudnoća i pobačaja – apstinencija. Istovremeno, u savjetodavno tijelo nije pozvana jedna od ključnih institucija British Pregnancy Advisory Service (BPAS), bez obzira što već 40 godina surađuje s vladom i daje savjete građanima.

Predsjednica BPAS-a Ann Furedi izjavljuje da je zbunjena činjenicom da je ministarstvo zdravstva angažiralo grupaciju koja se izravno protivi pobačaju, a u isto vrijeme se ne konzultira s ljudima.

Stvar postaje tim paradoksalnija što je Life pozvan tek toliko da zastupa kršćansku manjinu te nitko i ne očekuje da će na ikoji način konstruktivno sudjelovati u vladinom tijelu koje je ipak u velikoj većini sastavljeno od sekularnih organizacija. Stvar se svodi na uzaludnu demonstraciju političke korektnosti, u kojoj je stradao BPAS kojem je objašnjeno da nije primljen jer je u savjetodavnom forumu za seksualno zdravlje već prisutna vrlo slična institucija.

Za Life je bitno da utječe na smanjenje broja pobačaja u zemlji, no to želi postići nevjerojatno kontraproduktivnom metodom – osudom svakog oblika kontracepcije te suzdržavanjem od seksa. Koliko je takva politika efikasna, najbolje dokazuje situacija u Africi, gdje Katolička crkva vodi glavnu ideološku riječ u domeni spolnog općenja.

Statistika ide u korist promotora kontracepcije u Velikoj Britaniji. Broj maloljetničkih pobačaja smanjen je sa17,6 na 16,5 na tisuću djevojaka u posljednjih godinu dana. Još uvijek je, doduše, na snazi tzv. lutrija poštanskih brojeva, tj. u nekim općinama je daleko lakše izvesti pobačaj nego u drugima.

S Cameronovom vladom mnoge su vjerske organizacije dobile državna krila. U Richmondu, u jugozapadnom Londonu, društvo Katolička djeca ugrabilo je ugovor od 89.000 funti u svrhu spolne edukacije školaraca, posebice u pitanjima kontracepcije i pobačaja. Druga je kršćanska udruga Care Condfidential u Newhamu, u istočnom Londonu, uključena u krizno savjetovalište za trudnice.

U parlamentu, skupina zastupnika iz vladajuće koalicije predložila je nekoliko amandmana koji će postaviti još par uvjeta na izvedbu pobačaja. Jedan od prijedloga je da svaka žena koja se odluči na abortus mora proći savjetovanje u organizaciji koja istovremeno ne obavlja prekid trudnoće.

Postupna degradacija u viktorijansko doba licemjernog puritanizma ili tek zastupanje svih svjetonazorskih opcija? Dokle god vjerske institucije ne pišu zakone i ne definiraju ponašanje civilnog društva, savršeno je svejedno.