RAT PROTIV IMIGRANATA

Protiv Berlusconija 101 zastupnik desnice

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 19.03.2009 14:16
  • Objavljeno 19.03.2009 u 14:02
Berlusconi s Mussolinijevom unukom Alessandrom

Berlusconi s Mussolinijevom unukom Alessandrom

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Stotinu i jedan zastupnik većinske desnice učinio je korak bez presedana, potpisavši prosvjedno pismo premijeru Silviju Berlusconiju protiv zakonskog prijedloga koji bi liječnike obvezivao da prijave pacijente za koje sumnjaju da su nezakoniti useljenici.

Zastupnici, članovi Berlusconijeve stranke Narod slobode (Pdl), drže 'neprihvatljivom' mjeru o kojoj upravo raspravlja talijanski parlament.

Akciju je povela Alessandra Mussolini, unuka fašističkog diktatora Benita Mussolinija, čelnica krajnje desnice i kirurginja po struci.

U okviru nacrta novog zakona o sigurnosti Senat je prihvatio amandman što ga je podnijela Sjeverna liga, stranka koja se protivi useljavanju.

Amandmanom bi se liječnicima ukinula obveza profesionalne tajne i tako omogućilo da prijave pacijenta koji u Italiji boravi nezakonito.

Kako je Italija u svibnju nezakonito useljeništvo proglasila kaznenim djelom, liječnici i drugi dužnosnici kršili bi zakon kad ne bi prijavili nezakonite useljenike, ističu potpisnici pisma. Liječnici bi se tako i sami izložili sudskome progonu.

Ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni, jedan od čelnika Sjeverne lige, izrazio je 'iskreno iznenađenje' pismom i ustvrdio da autori amandmana ne žele prisiliti liječnike da prijavljuju pacijente.

Predviđene mjere pogađale bi ponajprije 'trudnice i djecu', zbog čega bi se izbjegavala liječnička pomoć i školovanje djece.

U početku tjedna 200 liječnika prosvjedovalo je u Rimu protiv zakonskog prijedloga, a osudile su ga i katoličke udruge.

Od povratka na vlast u svibnju vlada Silvija Berlusconija uvrstila je borbu protiv nezakonita useljavanja u vrh svojih zadaća i počela donositi niz prijepornih mjera .

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi