NOVI TREND

Protestantizam – prijetnja Katoličkoj crkvi u Latinskoj Americi

31.01.2011 u 08:35

Bionic
Reading

Jedna od značajki modernog doba i globalizacije je smanjivanje broja vjernika. Trend je prisutan u cijelome svijetu, te u tom smislu ni Latinska Amerika ne predstavlja izuzetak. Mali je postotak stanovništva posve okrenuo leđa vjeri, dok ih je većina prešla na protestantizam. Ipak, i danas se više od 70 posto stanovnika Latinske Amerike smatra katolicima, rekla je za tportal Lidija Kos-Stanišić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

Ipak, komparativno gledajući, puno manje latinoameričkih vjernika je okrenulo leđa Katoličkoj crkvi nego što su to učinili u SAD-u i Europi.

Lidija Kos-Stanišić, s katedre Regionalna politika Latinske Amerike na Fakultetu političkih znanosti, navodi statističke podatke koji pokazuju da je, s izuzetkom Kube na kojoj je vladao komunizam, katolicizam i danas najznačajnija vjera u Latinskoj Americi - od 52 posto u Urugvaju do 95 posto u Boliviji, Kolumbiji i Paragvaju.

'Dok Katolička crkva preferira siromašne, protestantske crkve koje više preferiraju bogate, postaju inicijatorom ekonomskog razvoja. Bogatstvo se smatra Božjim blagoslovom, čime siromašni, ali i bogati teže poboljšavanju svog statusa kroz akumulaciju kapitala i njegovim investiranjem. Zbog želje za napredovanjem i promjenama ljudi se odriču svega što ima veze s tradicionalnim i konzervativnim pogledom na svijet, time i katolicizma', rekla je Kos-Stanišić za tportal.

Pentekostalna evanđeoska crkva Pentekostalni pokret karakterizira doslovnoshvaćanje Biblije, spontanost molitve, ekstatična stanja, moralni rigorizam imisionarski žar. Širi se među ugroženim skupinama diljem svijeta, posebnonaglašavajući socijalnu dimenziju, zbog čega je zadobio brojne vjernike uLatinskoj Americi.

Ovaj trend je započeo preobraćenjem na Pentekostalnu evanđeosku crkvu koja danas prema konzervativnim statistikama obuhvaća između 10 i 15 posto stanovništva Latinske Amerike. Čak 22 posto protestanata ima u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Ekvadoru, Haitiju, Paragvaju, Venezueli, dok je u Gvatemali trećina stanovništva protestantske vjeroispovijesti.

'Katolička crkva doživljava protestantizam kao opasnu prijetnju budući da je sve donedavno oblikovala latinoameričke društvene i političke strukture, bila je mozak i kralježnica latinoameričkog društva i kontrolirala gotovo sve aspekte života', zaključuje Kos-Stanišić.