BURNO U DUBROVNIKU

Prosvjedovali ispred kuće Andre Vlahušića zbog azila za životinje

21.12.2015 u 11:08

  • +4

Dubrovčani prosvjedovali ispred Vlahušićeve kuće zbog selidbe pasa sa Žarkovice

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Bionic
Reading

Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik danas je u sklopu prosvjeda protiv deložacije životinja iz azila na Srđu prosvjedovalo ispred kuće dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića, optuživši ga pritom da je u sabotiranju prosvjeda zatražio od policije blokadu prometnica oko predjela Žarkovice na brdu Srđ

Kako prenosi Hina, ispred Društva konferenciju za novinare održala je Anica Sambrailo te je prozvala Vlahušića i Grad za dugogodišnje neispunjavanje zakonskih obveza te za 'pokušaj ubojstva životinja preseljenjem u tzv. kill skloništa', u kojima će nakon 60 dana biti ubijene.


Rekla je i kako je Vlahušić od Policijske uprave dubrovačko-neretvanske noćas zatražio blokadu cesta koje vode prema azilu smještenom na predjelu Žarkovice na brdu Srđ kako bi se volontere i ljubitelje životinja onemogućilo da prosvjeduju.

'U koje se crno doba prošlosti vraćamo kad jedan gradonačelnik djeluje interventnom policijom zbog pasa i mačaka?', upitala je Sambrailo, naglasivši kako im Grad Dubrovnik u 2015. nije uplatio nijednu kunu donacije, a troškovi su bili veći od 300 tisuća kuna.

'Ne znamo koliko je pasa odvedeno, a koliko ih je ostalo. Saniramo štetu. Nekoliko mladića od dvadesetak godina otvaralo je vrata kućica kako bi izvadili životinje, a dio njih se razbježao. Desetak volontera sada hvata te životinje tako da uopće ne znamo koliko ih je odvedeno, ali znamo kamo su psi odvedeni - u šinteraj u Pakracu, u kojem ubijaju pse, u hotel za kućne ljubimce u Medulinu, odakle ih prebacuju u Pulu, u kojoj ih ubijaju, u Šibenik, u kojem ih ubijaju, te u Animalis Centrum u Kaštelima, kod Filipovićke, koja je sve ovo i organizirala, gdje ih navodno ne ubijaju, ali na internetu se može saznati o kome se radi. Ona je već jednom zatvorila to 'sklonište'.


Video: Grgo Jelavić / PIXSELL

Godine 1991. nitko se nije bojao četnika, a ja se iskreno bojim gradonačelnika, Kunice, Ipšića, Raguža i Dujmovića. Oni su velika opasnost za Grad, demokraciju i državu. Grozim se toga što Vlahušića podržava premijer Milanović i kaže da su njegove greške - minimalne. Pitam se u kojoj to državi živimo i je li vrijeme da ih smijenimo ili se odselimo u Sjevernu Koreju? To su šporka i nezakonita posla. Kontaktirali smo jutros s odvjetnikom u Zagrebu, a on će se pozabaviti ovim problemom. Rekao nam je kako je siguran da su učinjena djela nezakonita', izjavila je Sambarilo, a prenio Dubrovački list.
 
Sambrailo je pozvala i Gradsko vijeće da na sjednici zakazanoj za danas u 15 sati donese odluku kojom će zaustaviti 'monstruozan Vlahušićev plan'.

Inače, tenzije na relaciji Grad Dubrovnik – Društvo za zaštitu životinja traju već godinama, a situacija je posebno zaoštrena nakon što je veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede u lipnju donijela rješenje u kojem je ustvrdila da postojeći azil na Žarkovici ne udovoljava zakonskim uvjetima, zbog čega životinje treba premjestiti.
Grad Dubrovnik je u međuvremenu pokrenuo proceduru izgradnje novog azila, ali i premještanja životinja, a kapacitet novog azila neće biti dovoljan za više od 300 pasa i mačaka - tvrde iz Društva - koji se trenutno nalaze na Srđu. Dio životinja je trebao biti izmješten krajem listopada u Kaštele, no pod pritiskom javnosti od tog nauma se privremeno odustalo.