nova taktika

Prosvjednici u Hong Kongu treći dan marširaju kroz trgovačke centre

26.12.2019 u 16:22

Bionic
Reading

Stotine prosvjednika promarširale su u četvrtak kroz trgovačke centre u Hong Kongu, poremetivši rad trgovina treći dan zaredom i prisilivši interventnu policiju da zatvori jedan centar u turističkoj četvrti

Trgovački centri meta su prosvjeda od Badnjaka. Došlo je do sporadičnog nasilja i policija je upotrijebila suzavac da rastjera prosvjednike u područjima punih kupaca i posjetitelja.

Broj prosvjednika u četvrtak bio je manji nego prethodna dva dana, no interventna policija pojačala je ophodnje u trgovačkim centrima na poluotoku Kowloon i u ruralnim Novim teritorijima.

Prosvjedi u Hong Kongu počeli su prije gotovo sedam mjeseci zbog sada već povučenog prijedloga zakona koji je trebao omogućiti izručenja matičnoj Kini, gdje sudove kontrolira Komunistička partija. U međuvremenu su prerasli u širi prodemokratski pokret, a tijekom blagdana zabilježeno je više sukoba s policijom.

Ranije ovaj mjesec, nakon što su prodemokratski kandidati premoćno pobijedili na izborima za okružna vijeća, prosvjedi su bili uglavnom mirni.

Policija je u četvrtak pritvorila nekoliko ljudi u trgovačkom centru u ruralnoj četvrti Tai Po, sjeverno od centra grada.

Predsjednica vlade Hong Konga Carrie Lam osudila je u srijedu na Facebooku prosvjede, istaknuvši da su mnogi stanovnici grada i turisti razočarani što su im uništili proslavu Božića, a štetu su pretrpjeli i trgovci i restorani.

Vlada je u četvrtak kritizirala "nezapamćenu nasilnost" nekih prosvjednika i poručila da su zaštita sloboda i ljudskih prava njezin prioritet.