PROSVJEDI U BIH

Prosvjednici najavili blokadu Sarajeva dok Vlada ne podnese ostavku

10.02.2014 u 21:38

Bionic
Reading

Federalni premijer Nermin Nikšić je odbio je dati ostavku zbog čega su prosvjednici u BiH odlučili na ulicama ostati do daljnjega. Iako se dio njih nakon prosvjeda u Sarajevu većinom razišao njih stotinjak ostalo je i ispred zgrade Vlade FBiH.

Nakon cjelodnevnog prosvjeda, demonstranti su se razišli oko 20:30 sati iako njihov osnovni zahtjev nije ispunjen, a to je smjena premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i Vlade FBiH.

Predstavnik neformalne grupe građane rekao je novinarima na terenu da se prosvjedi nastavljaju u utorak, ali i svaki idući dan sve dok Nikšić ne podnese ostavku.

'Narod je nezadovoljan. Okupit ćemo se sutra oko podne na istom mjestu sa istim zahtjevom. Sve dok Nikšić ne podnese ostavku, svakog dana ćemo se okupljati', rekao je on.

Kasnije poslijepodne ispred zgrade Vlade FBiH došlo je do incidenta kada je crveni Hummer, registarskih oznaka 068-M-227, velikom brzinom projurio kroz grupu demonstranata i pri tome automobilom udario dvojicu, piše Dnevni avaz.

Policija koja osigurava zgradu Vlade nije intervenirala, ali ga je zaustavila na blokadi koja je postavljena kod skretanja za Koševo. Međutim, nisu ga zadržali te je on produžio put.

Dževad Topić Topa (SDU) negirao je da je udario demonstrante. U izjavi za 'Avaz' rekao je da je on pokušao 'proći ulicom, ali da su ga demonstranti napali'. Požalio se da su mu građani koji su sudjelovali na protestima počeli razbijati automobil!

Grupa demonstranata koja je blokirala glavne saobraćajnice uputila se prema zgradi federalne Vlade. Druga grupa koja se već nalazila pored Vlade FBiH nakon polasatnog mirovanja ponovo je počela sa skandiranjem i traženjem ostavke.