UBOJSTVA ŽIVOTINJA

Prosvjed u središtu Zagreba protiv lova

03.12.2012 u 16:21

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana protiv lova, koji se diljem svijeta obilježava 3. prosinca, danas su aktivisti udruga Glas životinja i Prijatelji životinja na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića prosvjedovali protiv lova, odnosno protiv ubijanja životinja

Aktivisti su u ruci držali svijeće i velike fotografije ubijenih životinja. Oko sata na glavnom zagrebačkom trgu svojim tijelima stvorili su, kako su rekli, "kružnu galeriju snažnih i potresnih fotografija" i time se stavili u obranu proganjanih životinja kojima je život oduzet zbog zabave i sporta.

Kako bi, kažu, odali počast žrtvama ljudske potrebe da dominiraju nad slabijima i nemoćnijima od sebe, aktivisti su preselili "kadrove lova" iz šuma u centar grada, ističući da je ono što lovci nazivaju odstrijelom zapravo ubijanje.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman rekao je kako na današnji Međunarodni dan protiv lova žele na miran način ukazati koliko nasilja se krije u lovu.

"Smatramo da je lov okrutan, nepotreban, da ga treba zabraniti, da je to nešto sramotno što se tiče i Hrvatske i svijeta. Nažalost, lov nema granice pa izložene fotografije prikazuju koliko daleko ide. Po cijelom svijetu, nažalost, love se tuljani, dupini, a u Hrvatskoj divlje životinje u šumama, većina njih je zaštićena ali se nažalost i dalje ubijaju", istaknuo je Oman.

Ustvrdio je da je zaista sramotno to što se lov naziva zabavom, sportom, a to što se prikazuje kao turistička ponuda je naprosto nešto što treba ukinuti kao spomen u bilo kakvom turističkom vodiču. Dodao je kako lovci hrane životinje po zimi da bi imali što ubijati po ljeti, a danas se to pretvorilo i u uzgoj životinja koje se ubijaju.

"To je postao veliki biznis s obzirom da građani iz inozemstva itekako dobro plaćaju dolazak u Hrvatsku kako bi se iživljavali na našim životinjama", ustvrdio je Oman i istaknuo kako je lov u Hrvatskoj previše raširen i u politici, te političari koji bi se trebali boriti za zabranu lova sami idu u lov.

"Mislim da je to velika nakaradnost samog sustava koji tako funkcionira. Nakaradno, primitivno, nazadno, okrutno - to su riječi koje jedino možemo upotrebljavati za lov", rekao je.

Predsjednica udruge Glas životinja Elizabeta Lalevska istaknula je kako smatraju da je lov jedna anakrona ljudska aktivnost koja u sebi zapravo nosi strast za ubijanjem i da bi prema tome trebao otići u prošlost.

"Hrvatska je zemlja nacionalnih parkova i parkova prirode, turistička zemlja. Lovački turizam koji se kod nas propagira kao poželjan mi ga smatramo nepoželjnim jer on dovodi u Hrvatsku ljude koji su opterećeni strašću za ubijanjem, ulaze u naše šume, šire agresiju i donose zapravo smrt", ustvrdila je.

"Lov koji se naziva sportom je zapravo aktivnost koja u sebi nosi smrt, a Hrvatska bi se trebala ugledati na Švicarsku koja je lov zabranila", istaknula je.