bacali jaja

Prosvjed u Bugarskoj: Nacionalisti traže smjenu vlade, žele zatvaranje NATO baza

21.09.2023 u 20:38

Bionic
Reading

Bugarska policija sukobila se u četvrtak s pristašama ultranacionalističke stranke Obnove koji su prosvjedovali protiv politika prozapadne vlade, tražeći da vlada podnese ostavku i da se zatvore vojne baze NATO-a u zemlji.

Stotine prosvjednika koji se protive bugarskoj potpori Ukrajini u ratu protiv Rusije okupile su se ispred zgrade parlamenta, mašući bugarskim i ruskim zastavama, zviždeći i tražeći prijevremene izbore u zemlji koja ih je u zadnje dvije godine imala pet.

Mnogi su izvikivali "Ostavka!", a interventni policajci štitili su vladine zgrade uključujući ministarstvo obrane na koje su neki prosvjednici bacali jaja.

Bugarska, koja šalje oružje Ukrajini, ukinula je prošli tjedan zabranu uvoza ukrajinskog žita.

"Bugari ne žele sudjelovati u ratu između Rusije i Ukrajine, želimo biti neutralna zemlja", rekla je Neli Tyulekova (60). Dodala je da se Bugari protive slanju oružja Ukrajini jer to "potiče rat".

  • +3
Prosvjed u Bugarskoj Izvor: Profimedia / Autor: Hristo Vladev/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Neki prosvjednici nosili su transparente na kojima je pisalo "Američke baze van! Bugarska je zona mira", referirajući se na otvaranje nove vojne baze NATO-a u toj zemlji.

"Zadnja instrukcija gospodara Bugarske, SAD-a, je da Bugarska napravi novu vojnu bazu", rekao je Kostadin Kostadinov, vođa Obnove. "NATO van!".

Prosvjednici su skup završili ispred spomenika sovjetskoj vojsci, sukobivši se s policajcima koji su ih pokušali spriječiti iz sigurnosnih razloga da mu se približe jer je pod skelama budući da je vlada odlučila ukloniti spomenik.

Bugarska je u četvrtak protjerala jednog ruskog i dvoje bjeloruskih državljana i zabranila im ulazak u zemlju u idućih pet godina po nalogu Državne agencije za nacionalnu sigurnost, po mjesnim medijima.