nezadovoljstvo

Prosvjed pomoraca Jadrolinije u Gaženici: Pregovaramo već desetljeće

10.03.2022 u 13:11

Bionic
Reading

Samostalni strukovni sindikat pomoraca Jadrolinije prosvjedovao je u četvrtak u luci Gaženica u Zadru, a njihovi predstavnici poručili su kako o Nacionalnom kolektivnom ugovoru "pregovaraju već desetljeće", a nezadovoljni su i obračunom plaća i prekovremenih sati.

"To je najveći odaziv pomoraca dosad, a priča o tome da se ne možemo skupiti jedna je od najvećih floskula i gluposti. Jučer sam dobio dojavu da nas neće biti više od 20, a po ovome što mi je rekao bivši tajnik Nikica Grbić ima nas više od stotinu", ustvrdio je predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije Ivan Srzentić.

Dodao je kako su se okupili radi zaštite i promicanja prava te interesa radnika koji se sustavno krše.

"Tu sm zbog desetogodišnjeg natezanja i otezanja potpisivanja Nacionalnog kolektivnog ugovora po kojemu bi pomorci Jadrolinije napokon mogli ostvariti neka prava, od odlaska u mirovinu i otpremnina, koje su sada degutantne. Svjesni ste da vas poslodavac, državna tvrtka, šalje u mirovinu s 8.000 kuna otpremnine", rekao je Srzentić.

Poručio je kako su se okupili i da još jednom ukažu na to da im se prekovremeni rad plaća nakon dvanaestog sata. "Pitam se dokad ćemo to tolerirati", dodao je.

Sopta nije ništa uložio u flotu niti je napravio ijedan brod

Pomorci se protive i novom imenovanju trenutačnog predsjednika Uprave Davida Spote, tvrde kako Sopta nije čovjek iz struke i da "nije kompetentan voditi najvećeg državnog brodara".

"S njim nemamo nikakvu komunikaciju, a u flotu nije apsolutno ništa uložio. To je prvi predsjednik Uprave koji u svom mandatu nije napravio niti jedan novi brod. Osim dvije, tri karampane koje je dovezao iz Grčke. Nadzorni odbor ga još nije imenovao, ali iz toga tijela dolazi vijest kako je to gotova stvar", istaknuo je Srzentić.

Rekao je također da je današnji skup početak i da to mora svima biti jasno.

"Sljedeće što će se dogoditi bit će prosvjed ispred upravne zgrade u Rijeci, uvjete imamo i ne mogu nas zavlačiti", poručio je.

Srzentić se osvrnuo i na sigurnost, starost brodova i obnovu flote.

"Gubimo katamarane i brze brodove, nova plovila nemamo, konkurencija kupuje doslovno space shuttlove prema našim brodovima. Naši su brodovi stari, i na taj način ugrožavamo sigurnost", upozorio je predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije.

Govoreći o smanjuju broj pomoraca na najfrekventnijoj državnoj brodskoj liniji Zadar – Preko, voditelj zadarskoga ureda Sindikata pomoraca Hrvatske Antun Aljinović rekao je kako je dobio informaciju da je na liniji Zadar - Preko ukinut jedan član posade kako bi se smanjili troškovi broda.

"Riječ je o brodu 'Dora', a broj članova posade sveden je na minimum, a to je zapravo broj članova posade s kojim brod može doći od točke A do točke B bez putnika. Mora postojati formacijski sastav popunjen tako da se mogu aktivirati sva sredstva za spašavanje", pojasnio je Aljinović.

Ne riješe li se svi nabrojani problemi, spremni su, kažu pomorci, ne samo za prosvjed ispred upravne zgrade u Rijeci, nego i za jače sindikalne akcije.