'kritična pozicija'

Prosvjed mladih znanstvenika: S ovim plaćama se ne može izdržati

19.10.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Na prosvjedu 'Mladi u znanosti – visokoobrazovani, nisko plaćeni', odžranom u četvrtak na Institutu Ruđer Bošković, upozoreno je na dugogodišnju potplaćenost mladih znanstvenika, čije plaće zaostaju za onima u gospodarstvu, te zatražena pravedna cijena rada za sve u sustavu znanosti

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Tvrtko Smital rekao je da su došli u kritičnu poziciju, jer su plaće na razini s kojom se se teško može izdržati.

'Plaće mladih znanstvenika, koji su okosnica sustava uistinu zaostaju, a bez njih ne možemo dalje. Svi pokazatelji ukazuju da postoje značajne mogućnosti za povećanje plaća i pozivamo resorno Ministarstvo i Vladu da ispune svoju ulogu i društveni odgovor jer mi svoju jesmo', poručio je Smital.

Formalna je ponuda povećanja osnovice plaće od tri posto, no što će biti uredbom o koeficijentima još uvijek ne znamo, rekao je.

Mladi u znanosti Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

'Ne može se reći da asistent doktorant, koji se regrutira iz 10 posto najboljih studenata, nema pravo tražiti da mu plaća bude na razini prosječne u Zagrebu ili da bude plaćen koliko je prosječno plaćena osoba sa visokom stručnom spremom u gospodarstvu. O plaćama tehničkog i administrativnog osoblja o kojima također sustav ovisi da i ne govorimo', rekao je Smital.

'Stoga, ako želite od sustav ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti, to je u ovom trenutku moguće i nadam se da će nas Vlada poslušati i postaviti odnos plaća kakvi trebaju biti', poručio je Smital.

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Šimunović / PIXSELL

Glavni tajnik Sindikata Matija Kroflin ustvrdio je kako se materijalni položaj zaposlenika u sustavu znanosti u posljednjih 15 godina kontinuirano degradira te da se došlo do točke kada to više dalje ne ide. Istaknuo je kako je znanstvenom savjetniku u svibnju plaća rasla za dva posto, a plaća u gospodarstvu 14 posto, u situaciji inflacije od 8-9 posto.

'Plaća asistenata trenutno je apsolutno nekonkurentna onoj u gospodarstvu i želimo poslati poruku onima koji na to mogu utjecati da znamo kakva je situacija i da ju nećemo dopustiti', poručio je Kroflin.

Ustrojava se novi sustav i odnosi među plaćama te su, kaže, spremni uložiti sav trud i resurse da bi sustav znanosti postavili na razinu na kojoj treba biti.

'Želimo pravednu cijenu rada za sve zaposlenike u sustavu znanosti. U ovom trenutku smo afirmativni i pristojni i nadamo se da nas vlast neće tjerati na to znanstvenici i profesori umjesto u laboratorijima i za katedrama moraju primjerenu cijenu rada tražiti na ulici', istaknuo je Kroflin.