JOSIPOVIĆ ZA SRPSKI 'BLIC'

'Proširenje Unije ne smije stati na Hrvatskoj'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.07.2010 13:33
  • Objavljeno 16.07.2010 u 13:30
Boris Tadić Ivo Josipović Karmen Mrkić

Boris Tadić Ivo Josipović Karmen Mrkić

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je, u intervjuu za beogradski dnevnik 'Blic' od četvrtka, da su Hrvatska i Srbija postigle uspjeh u intenziviranju razgovora o otvorenim pitanjima, te kako je iznimno važno da proširenje Europske unije (EU) ne stane na Hrvatskoj, već da se svim zemljama u regiji jasno otvori europska perspektiva

Josipović je, ocjenjujući napredak ostvaren u bilateralnim odnosima dviju zemalja otkako je on došao na čelo Hrvatske, izdvojio suradnju na suzbijanju organiziranog kriminala, posebice sporazum o izručivanju, te suradnju na progonu počinitelja ratnih zločina.

Upitan o osobnoj zasluzi za otopljavanje u odnosima Hrvatske i Srbije, kazao je kako je to otopljenje rezultat kvalitetnih promjena u obje države. 'Otopljavanje odnosa je logičan rezultat kvalitetnih promjena u obje države. Mi koji to uobličavamo u konkretnu političku suradnju tek smo katalizatori. Ono dobro što je učinjeno ne bi bilo moguće bez partnerskog odnosa koji imam s predsjednikom Tadićem, bez suradnje naših vlada', kazao je hrvatski predsjednik.

Govoreći o borbi s organiziranim kriminalom, Josipović je predložio da se u rješavanju tog problema ode korak dalje time što će se ojačati mjere za otkrivanje mafijaške imovine na teritoriju obje države te uspostaviti bolja povezanost u razmjeni obavještajnih i financijsko-obavještajnih podataka čime bi se pojačala efikasnost obiju država u borbi s kriminalom.

Josipović je, odgovarajući na pitanje ima li zahtjeva iz Bruxellesa da se poboljša regionalna suradnja kao uvjet za eurointegracije, naveo kako sama suradnja nije neposredan uvjet za ulazak Hrvatske u EU, ali je zasigurno plus 'ne samo za ulazak u EU, nego i za naš svakodnevni život'.

'Svijet je zainteresiran za stabilnost regije i pozitivno vrednuje doprinos svakog od nas. Zato suradnja pridonosi našem budućem članstvu u EU. Izuzetno je važno da proširenje EU ne stane na Hrvatskoj, već da se svim zemljama u regiji jasno otvori europska perspektiva. Svojim susjedima ćemo pružiti svaku pomoć da što prije i oni uđu u EU', naglasio je hrvatski predsjednik.

Na upit hoće odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti neovisnosti Kosova na bilo koji način utjecati na stajalište Hrvatske o tome te bi li Hrvatska poduprla nove pregovore o statusu Kosova, Josipović je, izrazivši očekivanje da će presuda ICJ biti poticajna, kazao kako su pregovori stvar Srbije i Kosova te da će Hrvatska poduprijeti sve što između njih bude dogovoreno.

Govoreći o mogućnosti povlačenja međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije, hrvatski predsjednik ponovio je da će tužba postati bespredmetna kada se ono što je njen predmet ostvari neposrednom suradnjom. 'O tužbi odlučuje vlada i uvjeren sam da će, kada za to dođe vrijeme, donijeti ispravnu odluku', rekao je.

Izrazivši optimizam glede spora oko granice sa Srbijom, predsjednik je ukazao kako taj problem ne treba podcijeniti unatoč tome što nije tako dramatičan kako je bio onaj sa Slovenijom, te dodao kako vjeruje da će granica biti riješena u dogledno vrijeme.

Odgovarajući na pitanje o političkoj situaciji u BiH i mogućnosti da se poslije tamošnjih izbora provedu ustavne promjene, Josipović je rekao kako svima polako postaje jasno da BiH ne može ovako nastaviti.

'Ustavne promjene bi trebale osigurati da BiH bude funkcionalna država na cijelom teritoriju, ali i država u kojoj će sva tri naroda i svaki pojedinac biti jednakopravni. To je lakše reći nego provesti. BiH čekaju vrlo ozbiljne odluke i nadam se da će političari biti na visini povijesnog zadatka', zaključio je hrvatski predsjednik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi