afera vjetroelektrane

Proširena istraga protiv Josipe Rimac, svojoj sestri osigurala stalan posao u HEP ODS-u

  • Autor: V. Mo.
  • Zadnja izmjena 29.06.2020 13:05
  • Objavljeno 29.06.2020 u 12:48
Josipa Rimac

Josipa Rimac

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

USKOK je proširio istragu protiv bivše kninske gradonačelnice i bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac, izvijestio je USKOK na službenim stranicama

Josipu Rimac se, navodi se u rješenju o proširenju istrage, među ostalim sumnjiči i da je svojoj sestri osigurala dobivanje stalnog zaposlenja u tvrtki HEP ODS, Elektra Šibenik, neovisno o potrebama tog društva za zapošljavanjem. Rješenje o proširenju donosimo u cijelosti:

'USKOK je, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv 13 okrivljenika od 30. svibnja 2020., donio rješenje o proširenju istrage protiv petero okrivljenika (1980., 1980., 1961., 1970., 1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Osnovano se sumnja da je I. okr., koristeći svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, kao i društveni utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru, 25. siječnja 2020. u Zagrebu, nakon što ju je XIV. okr. obavijestila da nije položila posebni dio Državnog stručnog ispita kod XV. okr., državne službenice u Ministarstvu uprave i članice Državne ispitne komisije koja ju je ispitivala, na njeno traženje da kontaktira XV. okr. i unatoč tome joj omogući uspješno polaganje ispita, uputila XIV. okr. da se vrati na mjesto ispitivanja i prenese XV. okr. da državna tajnica traži da ju ponovno ispita, što je XIV. okr. i učinila. Iako je XV. okr. u zapisniku već konstatirala da XIV. okr. nije položila cijeli ispit te da ju je uputila na ponavljanje, naknadno je zapisnik izmijenila navodeći da je XIV. okr ispit u cijelosti položila.

Osim toga se osnovano sumnja da je I. okr., od siječnja 2020. do kraja ožujka 2020. godine, u Zagrebu i Otočcu, od XVI. okr., člana uprave HEP d.d. nadležnog za poslovanje ovisnog društva HEP ODS d.o.o., zatražila da njenoj sestri zaposlenoj na određeno vrijeme u društvu HEP ODS, Elektra Šibenik, neovisno o stvarnim potrebama tog društva osigura prijem u stalni radni odnos. Na to je XVI. okr. pristao te je osigurao potpisivanje potrebnih suglasnosti o prijemu na neodređeno vrijeme, a i sam je potpisao suglasnost. Također se osnovano sumnja da je I. okr., od 5. do 16. ožujka 2020., nakon što je prethodno od XVI. upoznata da XVII., glavni urednik jednog portala, istražuje i planira objavu članaka o nezakonitostima prilikom zapošljavanja u sustavu HEP d.d., kontaktirala XVII. okr. te od njega zatražila da zastane s istraživanjem i ne objavi članke. Zauzvrat mu je obećala osigurati zaposlenje njegovog sina u ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u Otočcu, na što je ovaj pristao i nije objavio navedene članke, a I. okr. je koristeći svoj položaj i autoritet kao i društveni utjecaj, od ravnatelja HZZ-a u više navrata zatražila da u Ispostavi u Otočcu ili u blizini Otočca osigura zapošljavanje sina XVII. okr. neovisno o potrebama službe, a da će ona po potrebi osigurati suglasnost Ministarstva uprave za to radno mjesto.'

Rimac i još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita. U ovom postupku su, uz bivšu kninsku gradonačelnicu, osumnjičeni još i vlasnik tvrtke C.E.M.P. Milenko Bašić te direktor te tvrtke Dragan Stipić, pa zatim HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić, kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija. Rimac, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković. Uz njih, prijavljeni su zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac. Josipi Rimac određen je pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!