potvrdilo ministarstvo pravosuđa

Propao puč u HSS-u, Kreško Beljak legitimni predsjednik stranke

22.12.2020 u 19:08

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je da je Glavna izborna skupština HSS-a koja je održana u srpnju provedena u skladu sa Statutom HSS-a te da je Krešo Beljak ponovno izabran za predsjednika u skladu sa zakonom i svim važećim stranačkim dokumentima, priopćio je u utorak HSS

"Rješenje je stiglo, ali iza nas su, nažalost, četiri i pol propuštena mjeseca. No, što je bilo, bilo je. Vrijeme se ne može vratiti, ali možemo ponovno zajedno gledati prema naprijed. Lokalni izbori su pred vratima", napisao je Krešo Beljak na svom facebook profilu.

Poručio je kako pruža "još jednom ruku pomirenja svima onima koji žele biti kandidati HSS-a na izborima u svibnju 2021. bez obzira bili na jednoj ili drugoj strani, jer HSS smo svi mi".

"HSS je jedan i više od bilo kojeg pojedinca, a nakon lokalnih izbora ćemo i tako održati one unutarstranačke", istaknuo je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Oponenti Kreše Beljaka su 19. prosinca, prije dobivenog rješenja Ministarstva pravosuđa i uprave, na konferenciji za novinare kod spomenika Stjepanu Radiću u Zagrebu ponovno ustvrdili da je ta glavna izborna skupština u srpnju bila "netransparentna i nestatutarna". Rekli su da 14. siječnja 2021. ističe mandat svim tijelima stranke, pa su "najveće županijske organizacije u HSS-u sazvale tijela stranke i dogovorili da se 16. siječnja održi prava glavna izborna skupština na zakonit, demokratski i transparentan način".

Predsjednici i predstavnici županijskih organizacija HSS-a, koji ne podržavaju Krešu Beljaka, tada su najavili da će birati novo vodstvo i sva tijela stranke, a da su kandidaturu za novog predsjednika, odnosno predsjednicu HSS-a, najavili Mateo Ivanac i Ana-Marija Petin.

Ivanac je tada rekao da je od općinskih, gradskih i županijskih organizacija verificirano 800 delegata na terenu te da to pokazuje koliko članstvo hoće pokazati Beljaku da je njegovo vodstvo stranke apsolutno neprihvatljivo u HSS-u.

A član Glavnog odbora i međunarodni tajnik HSS-a Darko Till rekao je da će se održavanjem glavne izborne skupštine završiti "šestomjesečni postupak nakon što je po završetku prošlih parlamentarnih izbora navrat-nanos, nestatutarno i nezakonito sazvana glavna izborna skupština koju je i prije održavanja, Glavni odbor stranke, većinom, odbio verificirati".

Po njegovim riječima, postupak za upravni nadzor nad predsjednikom stranke pokrenula je većina županijskih organizacija i 209 članova odbora tih organizacija. "Nakon što je ponovno nakon skupštine 25. rujna još jednom odbijena verifikacija krivotvorenog zapisnika sa prethodne sjednice, većina je odlučila da se 16. siječnja 2021. održi nova glavna izborna skupština", rekao je 19. prosinca na konferenciji za novinare Darko Till.