optužen za prijevaru

Propao pokušaj izbacivanja Georgea Santosa u Kongresu

02.11.2023 u 06:58

Bionic
Reading

Republikanski zastupnik George Santos, čije su laži zabavljale američku politiku i medije od njegova izbora krajem 2022., ostaje, bar zasad, u Zastupničkom domu, pošto u srijedu nije uspjelo glasovanje o njegovu isključenju.

Tridesetpetogodišnji zastupnik, poznat po lažima, optužen je na saveznoj razini za prijevaru donatora, pranje novca i elektroničku prijevaru. Priznao je da je prevario birače kada je izmislio čitave dijelove svog životopisa, od sveučilišne diplome do radnog iskustva u velikim američkim bankama, zbog čega mu je prijetilo izbacivanje.

Za prijedlog o njegovu isključenju glasalo je 179 zastupnika, a 213 je bilo protiv na plenarnoj sjednici u srijedu.

Republikanci imaju samo četiri glasa više od demokrata u Zastupničkom domu sa 435 mjesta pa bi gubitak jednog zastupnika dodatno otežao njima i njihovu novom predsjedniku Mikeu Johnsonu donošenje zakona.

Mnogi zastupnici, pa i republikanski kolege iz države New Yorka, distancirali su se od Santosa koji je optužen da se koristio kreditnim karticama svojih donatora i da je tijekom pandemije primao naknadu za nezaposlene na koju nije imao pravo.

Etičko povjerenstvo Zastupničkog doma pokrenulo je u veljači istragu o zastupniku, ali još nije objavilo zaključak. Čelnici povjerenstva rekli su u utorak da će do 17. studenog odrediti "sljedeće korake" u vezi sa slučajem.

U želji da se slučaj čim prije završi, zastupnik New Yorka Anthony D'Eposito je prošlog tjedna uputio nacrt zakona koji bi omogućio da se Georgea Santosa izbaci ako tako odluči dvotrećinska većina prisutnih zastupnika.

"Moramo tog lupeža izbaciti" iz Zastupničkog doma, rekao je D'Eposito u poruci na X-u (bivšem Twitteru).

Primjera izbacivanja iz Zastupničkog doma bilo je i ranije. Zadnji takav slučaj dogodio se 2002. kada je izbačen demokrat Ohija James Traficant, na temelju deset točaka optužnice, pa tako i za korupciju.