NOVAC EU-A NA ČEKANJU

Propao natječaj za najveći infrastrukturni projekt godine

17.03.2015 u 19:01

Bionic
Reading

Poništen je natječaja za radove na obnovi i izgradnji drugog kolosijeka pruge Dugo Selo – Križevci, projekta sufinanciranog novcem iz fondova Europske unije, priopćili su iz HŽ Infrastrukture

Do poništenja natječaja za radove na obnovi i izgradnji drugog kolosijeka Dugo Selo ‒ Križevci, i to onog za izvođenje građevinskih radova. Razlog su poništenja nezadovoljavajuće ponude pristigle na natječaj. RTL Danas saznaje da su na natječaj stigle dvije ponude od kojih je jedna bila nezadovoljavajuća, a druga nije mogla biti prihvaćena jer su u konzorciju u koji je poslao ponudu i tvrtka Pružne građevine koja je tvrtka-kćer HŽ-a.

Cijeli projekt vrijedan je gotovo 200 milijuna eura, a Europska komisija sufinancira projekt u iznosu od 168 milijuna eura pa shodno tome i postavlja uvjet da se na natječaj ne može javiti tvrtka koja je poslovno vezana s HŽ-om. Projekt obnove i izgradnje drugog kolosijeka pruge trebao je biti glavni infrastrukturni projekt Vlade u ovoj godini. Kako su naveli u priopćenju iz HŽ Infrastrukture, zakonska procedura javne nabave još traje te do završetka razdoblja predviđenih za žalbe nisu u mogućnosti detaljnije komentirati razloge poništenja.

Za natječaj za nadzor na projektu Dugo Selo ‒ Križevci očekuje se odluka o odabiru kroz sljedećih mjesec dana. Odluka o izboru izvođača radova na natječaju za gradnju nove pruge Gradec ‒ Sv. Ivan Žabno očekuje se unutar sljedeća dva tjedna, kao i za natječaj za nadzor.