njemačka kancelarka

Merkel preferira nove izbore pred manjinskom vladom

20.11.2017 u 19:02

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak kako održavanje novih izbora smatra boljom opcijom nego da predvodi manjinsku vladu, nakon što su tijekom noći propali pregovori o formiranju tročlane koalicije

'Moje je mišljenje da bi novi izbori bili bolja opcija’, rekla je u intervjuu njemačkoj televiziji ARD. Istaknula je da njezini planovi nisu da bude kancelarka u manjinskoj vladi te da joj je cilj izgradnja stabilne vlade ‘koja ne bi trebala za svaku odluku tražiti većinu’.

‘Nemam manjinsku vladu u svojim planovima.. Neću danas reći da nikada na to neću pristati ali sam vrlo skeptična i mislim da bi zato novi izbori bili bolje rješenje’, kazala je. Pritom je izrazila spremnost da predvodi konzervativce na novim izborima.

Upitana o mogućnosti formiranja još jedne ‘velike’ koalicije sa socijaldemokratima, Merkel je kazala da će pričekati na razgovore svoje stranke s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom. Steinmeier je rekao u ponedjeljak da za sada neće sazvati prijevremene izbore nego da umjesto toga planira razgovarati s čelnicima političkih stranaka.

Steinmeier je rekao da će razgovarati s čelnicima CDU-a, liberala (FDP) i Zelenih koji se nisu uspjeli dogovoriti o formiranju nove koalicijske vlade. Rekao je da nije moguće ‘jednostavno vratiti stvar biračima.’

  • +17
Sva lica Angele Merkel Izvor: Reuters / Autor: EDGARD GARRIDO

‘Očekujem da svi budu spremni na razgovore kako bi omogućili formiranje vlade’, rekao je. Martin Schulz, vođa njemačkog SPD-a, stranke koja je u ponedjeljak ponovila kako ne želi sudjelovati u stvaranju koalicije, kazao je kako bi se sa Steinmeierom trebao sastati u srijedu i da ga njemačka kancelarka Angela Merkel nije kontaktirala.

Liberali su u nedjelju navečer napustili pregovore s Merkeličinom konzervativnom koalicijom CDU/CSU i Zelenima, ustvrdivši da tri strane nisu uspjele postići kompromis o ključnim pitanjima poput imigranata i zaštite okoliša.