RAZOČARANJE IRANOM

Propali još jedni pregovori o nuklearnom programu

2011-01-22T123740Z_01_IST04_RTRIDSP_3_IRAN-NUCLEAR-END

2011-01-22T123740Z_01_IST04_RTRIDSP_3_IRAN-NUCLEAR-END

Izvor: Reuters / Autor: Salih Zeki Fazlioglu/Anatolian/Pool

Šest svjetskih sila "razočarano" je ponašanjem Irana na pregovorima o nuklearnoj energiji što su u Istanbulu završili bez dogovora jer su iranski uvjeti neprihvatljivi, rekla je u subotu visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Na konferenciji za novinare nakon dvodnevnih razgovora Ashton je rekla da zasad nema planova o daljnjim sastancima, ali da su Iranu vrata otvorena.

'Taj proces može ići naprijed ako Iran odluči pozitivno reagirati', rekla je. 'Mi sad čekamo da čujemo... Hoće li Iran reagirati nakon razmišljanja'.

Po njezinim riječima, razgovori su zapeli kad je Iran inzistirao na tome da se ukinu sankcije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje su uvedene jer Teheran ne želi prestati obogaćivati uranij. Iran je od šest sudionica razgovora (Francuska, Kina, Njemačka, Rusija, SAD i Velika Britanija) zahtijevao da mu priznaju pravo na obogaćivanje uranija, a Catherine Eshton objasnila je da su takvi uvjeti neprihvatljivi.

Jedan iranski dužnosnik kaže kako će se pregovori nastaviti, iako još nema ni mjesta ni datuma.

'Pregovora će biti, ali još nismo odlučili ni gdje ni kada', rekao je Aabolfazl Zohrevand, pomoćnik glavnoga iranskog pregovarača Saida Džalilija.

Iako je sasvim jasno da se ne može govoriti o uspjehu pregovora, neimenovani američki dužnosnik kaže da oni nisu propali. U razgovoru s novinarima nakon razgovora koji nisu dali konkretan rezultat, niti u obliku dogovora o novom sastanku, taj je dužnosnik rekao da "velike razlike ostaju".

Na razgovorima je Iran odbio zahtjev da održi bilateralni sastanak s američkim izaslanstvom pod vodstvom podtajnika za politička pitanja Billa Burnsa.

Sporazum između Irana i svjetskih sila o nuklearnome programu morao bi se temeljiti na pravu Teherana na nuklearnu tehnologiju, pa i na obogaćivanje uranija, rekao je glavni iranski pregovarač Said Džalili.

"Svaki razgovor i suradnja, a to sam naglasio i u razgovoru s (visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine) Ashton, morao bi se temeljiti na poštovanju prava država... Pa i Irana, na nuklearnu tehnologiju", rekao je Džalili.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi