DRŽAVNO SUDBENO VIJEĆE

Propala sjednica: Otvorena nova fronta HDZ-a i Mosta

14.12.2016 u 14:54

Bionic
Reading

Većina članova saborskog Odbora za pravosuđe nije danas prihvatila dnevni red koji je predviđao izbor članova Državnog sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća iz redova zastupnika. Naime, kako neslužbeno doznajemo, unutar vladajuće većine još uvijek nisu postigli dogovor oko svog člana DSV-a

U Državnoodvjetničko vijeće i Državno sudbeno vijeće biraju se po dva zastupnika, jedan iz redova oporbe i jedan iz redova vladajuće većine. No, dok oporba svoje kandidate već ima, vladajući se, doznajemo, još uvijek nisu dogovorili.

Zbog toga je već na početku sjednice HDZ-ova Marija Jelkovac i zatražila da se sjednica odgodi jer 'HDZ nije stigao dostaviti svoj prijedlog'.

Predsjednik Odbora Arsen Bauk pojasnio je da je još sredinom listopada zamolio klubove da predlože svoje kandidate. 'Jedan član se bira iz redova vladajućih, a drugih iz oporbe, no još uvijek nismo dobili prijedlog vladajućih. Smatrao sam da bismo, kao u slučaju saborskih izaslanstava, mogli danas izabrati barem kandidate iz redova oporbe i zato sam i sazvao sjednicu da potaknem vladajuću većinu da nakon dva i pol mjeseca odradimo posao', kazao je Bauk.

Međutim, dnevni red sjednice s izborom članova DSV-a i DOV-a vladajuća većina nije prihvatila.

Kako doznajemo, još uvijek nije došlo do dogovora između Mosta i HDZ-a oko toga koga će predložiti za člana DSV-a. Most inzistira da u DSV uđe netko od njihovih zastupnika, najvjerojatnije Miroslav Šimić. No, HDZ ne želi Mostu prepustiti DSV.

Nije problem s neimenovanjem, postoji određeni broj imenovanja, ne samo u DSV nego i u neka druga mjesta o kojima se predstavnici vladajućih stranaka trebaju dogovoriti', kazao je upitan za DSV HDZ-ov Gordan Jandroković.

Upitan za problem s imenovanjem u DSV, predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov poručio je: 'Ne znam ništa o tome, ne bavim se sada s time, to rješavaju dva kluba, nisam meritoran da to govorim sada.'

Sve se to događa uoči izbora predsjednika jednog od najvažnijih sudova u RH, Županijskog suda u Zagrebu. Već 22. prosinca DSV bi trebao obaviti razgovore sa sedam kandidata za predsjednika tog suda, no pitanje je hoće li DSV taj posao odraditi u punom sastavu. Za šefa zagrebačkog Županijskog suda, podsjetimo, kandidirali su se Ivan Turudić, Jasna Smiljanić, Oliver Mittermayer, Krešimir Devčić, Ratko Šćekić, Tomislav Juriša i Lana Petö Kujundžić.