BEZ KVORUMA U SABORU

Propala sjednica o neprofitnim medijima, Hasanbegović ukida povjerenstvo

01.02.2016 u 12:06

Bionic
Reading

Zašto je ministar kulture Zlatko Hasanbegović odlučio razriješiti članove Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, saborski zastupnici i članovi Odbora za obrazovanje, znanosti i kulturu danas nisu mogli čuti. Naime, zbog nedostatka kvoruma, sjednica odbora odgođena je, no Hasanbegović je u izjavi novinarima nakon sjednice kazao da je povjerenstvo ukinuo jer za njim više neće biti potrebe

Sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu koju je predsjednica Gordana Rusak promptno sazvala krajem prošlog tjedna ipak nije održana zbog nedostatka kvoruma. Naime, na sjednici se nije pojavila većina članova iz redova vladajuće koalicije, poput HDKS-ovog Gordana Dodiga, Hrastovog Ladislava Ilčića, Mostovog Marija Klobučića, HDZ-ove Sanje Putice, HDZ-ovog Mire Totgergelija, no nije bilo ni Jaroslava Pecnika iz Hrvatskih laburista ni zastupnika mađarske nacionalne manjine Šandora Juhasa.

Iako je predsjednica odbora Rusak bila spreman održati i neformalan sastanak, a ministar Hasanbegović  odgovarati na pitanja, da takav sastanak nema smisla, poručio je SDP-ov Nenad Stazić, koji nije član Odbora za kulturu, no došao je sudjelovati na sjednici.

'Ja sam tražio da predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić sazove sjednicu na ovu temu, i on je rekao da će me nazvati. Ako on ne sazove sjednicu, mi ćemo sazvati sjednicu drugim putem', rekao je potpredsjednik Odbora za medije Nenad Stazić podsjetivši kako i trećina članova odbora može sazvati sjednicu ako to ne želi predsjednik.

'Ne vidim što bi neformalan razgovor donio, ne možemo donositi zaključke. A mislim da je problem tako velik da zaslužuje zaključke. Da ministar kaže da povlači odluku o razrješenju povjerenstva, ne bi bilo potrebe za sjednicom', kazao je Stazić pozvavši Rusak da proba sazvati zajedničku sjednicu s Odborom za medije.

Negodovanje i osudu zbog nedolaska članova odbora iz kvote vladajućih iskazao je i SDP-ov Željko Jovanović. 'Pokazuju nepoštovanje Sabora, ali i svog ministra', rekao je Jovanović.

'Događa se čitav niz grešaka što pokazuje da sloboda govora pod naletom kulturne revolucije dolazi u pitanje', kazao je Jovanović.

'Bila ovo smislena igra ili splet okolnosti, moramo građanima pružiti mogućnost da znaju i ministru pružiti priliku da odgovori', kazala je SDP-ova potpredsjednica Odbora za kulturu Sabina Glasovac.

Predsjednica odbora Rusak kazala je kako je namjera sjednice bila ta 'da se dođe do konkretnih informacija' i 'da se rasvijetle neke stvari'.

Hasanbegović: Povjerenstvo više nema svrhu i za njim nema potrebe

Ako sjednica bude ponovno sazvana, ministar kulture Hasanbegović ponovno će se odazvati. Poručio je to i na sjednici odbora, ali i u izjavi novinarima nakon sjednice. 'Ja radim svoj posao, Sabor svoj i, kao što sam rekao, bez obzira na povod mog pozivanja i bez obzira na stanovite presedane, jer je ovo, čini mi se, prvi slučaj u parlamentarnoj povijesti da se raspravlja o odluci jednoga ministra iz područja koje uopće nije u djelokrugu Hrvatskoga sabora, ali ja ću se svaki put odazvati na svaku sjednicu i svakog odbora, na neformalan, formalan poziv i odgovarati na pitanja zainteresiranih zastupnika', rekao je Hasanbegović.

Na sjednicu odbora bio je pozvan kako bi obrazložio odluku razrješenja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. Svoj razlog pokušao je objasniti novinarima.

'Pa priča o povjerenstvu ima svoju genezu iz 2013. Ono je utemeljeno u sklopu tzv. medijske politike moje predšasnice ministrice Violić, u radu toga povjerenstva i okolo rada tog povjerenstva postojale su brojne kontroverze uz nejasna mjerila za dodjeljivanja novčanih potpora, navode o sukobu interesa vezano uz same članove Povjerenstva, no to nije ključno. Povjerenstvo je donijelo određene odluke vezano uz dodjelu novčanih sredstava za 2015., sada ulazimo u novu proračunsku godinu i ubrzo ću iznijeti glavna načela svoje kulturne politike vezano i za ovo područje, iz kojih će dodatno biti jasno to da za ovim povjerenstvom više neće biti potrebe. Dakle, ovdje se ne radi o nezadovoljstvu sastavom i članovima vijeća, već isključio o činjenici da to Povjerenstvo više nema svoju svrhu i neće biti potrebe za stručnim povjerenstvom. O tome će biti riječi ubrzo, a sve ove insinuacije da su razriješeni članovi povjerenstva zato da bi se imenovali neki drugi, i to njihovi ideološki antipodi, potpuno su bespredmetne i neutemeljene', kazao je novi ministar kulture Hasanbegović.

Znači li to da će ukinuti financiranje neprofitnih medija, a time i same neprofitne medije, Hasanbegović je odbijao odgovoriti nekoliko puta. Na kraju je ipak rekao: 'Ako nema potrebe za stručnim povjerenstvom, onda zaključite sami...'

Hasanbegović je prije sjednice odbora novinarima podijelio papir na kojem je pobrojao koliko su i koji neprofitni mediji posljednje tri godine dobili novca od ministarstva kulture.

'Ovi podaci nisu tajni i dostupni su, nije bilo potrebe za mistifikacijama, svakoga koga je to zanimalo, mogao je to vidjeti. Ja sam ih sistematizirao da se dobije uvid u opseg tih sredstava, i tko ih je dobio, a svatko pametan i površno upućen u tu problematiku može izvući potpuno jasne zaključke', kazao je Hasanbegović.

Novinari su ga upitali o kakvim se zaključcima radi. 'Ja sam iznosio svoja stajališta o tome formalno, neformalno kada nisam bio ministar. Dakle, u to vrijeme bio sam nezadovoljan i sastavom i raspodjelom sredstava, no to sada nije ključna činjenica; jednostavno za proračunsku 2016. jednostavno više neće postojati potreba za stručnim povjerenstvom. Još je nešto važno: ovo je stručno povjerenstvo, nije kulturno vijeće što očigledno neki neupućeni brkaju. Kulturna vijeća utemeljena su po posebnoj zakonskoj proceduri i postoji zakonom propisana procedura raspuštanja članova kulturnih vijeća; ovo je stručno povjerenstvo i ne postoji nikakva zakonska procedura o raspuštanju. Dakle, onaj ministar koji je temeljem posebne procedure prihvatio ove članove stručnog povjerenstva može ih u svakom trenutku i raspustiti', rekao je Hasanbegović.

Tuđman o nedostatku kvoruma: Sjednica je sazvana u vrlo kratko vrijeme

Relativno je kratko vrijeme bilo za organizaciju, a sjednica je sazvana u vrlo kratko vrijeme u petak poslijepodne, pokušao je HDZ-ov Miroslav Tuđman objasniti zašto na sjednici odbora nije bilo članova vladajuće koalicije. 'Ja sam se odazvao. Ne znam da je bilo nekakvog dogovora, međutim, po ovome što smo vidjeli, u toj raspravi hoće li se sjednica održati ili ne, to je višak ideologije nad argumentima zato što je unaprijed lijeva opcija došla sa zaključkom koji, kako je Stazić rekao - ako se taj zaključak donese, onda nema potrebe za odborima. Drugim riječima, uopće im nije stalo do argumenata', rekao je Tuđman.

Upitan trebaju li se u Hrvatskoj financirati neprofitni mediji, Tuđman je rekao: 'U svakom slučaju postoji potreba da se financiraju neprofitni mediji, ali koliko sam čuo, ovdje se ne radi o tome da se neće financirati, nego vidimo i po reakcijama neprofitnih medija koji nisu zadovoljni dosadašnjim financiranjem da je današnja oporba, dosadašnja koalicija na vlasti, očito po ideološkim kriterijima dodjeljivala ta sredstva i sada je halabuka nastala upravo zbog toga što neće isti dobivati sredstva, nego će vjerojatno novi kriteriji biti definirani i na drugi način će se distribuirati sredstva.'