BEZ PODRŠKE OPORBE, ALI I PARTNERA

Propala SDP-ova inicijativa za ustavne promjene

12.07.2013 u 11:59

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav SDP-ovu inicijativu za pokretanje ustavnih promjena danas nije uspio staviti niti na dnevni red. Naime, na početku sjednice trebalo je utvrditi dnevni red, no HDZ, HNS, Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista i SDSS-ov Milorad Pupovac pobunili su se zbog nepoštivanja procedure, ali i činjenice da je prijedlog preko noći došao na raspravu

Iako se već tjednima najavljivalo da će SDP pokrenuti inicijativu za promjene Ustava kojima bi se ukinula zastara za politički motivirana kaznena djela, sam prijedlog je preko noći došao na raspravu na Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, i to baš na pretposljednji dan rada Sabora. Naime, inicijativa za promjenom Ustava koju su pokrenuli SDP-ovi zastupnici i nezavisni zastupnik Damir Kajin pojavila se jučer predvečer, stavljena je na internet i odmah je za rano jutro sazvana sjednica Odbora za Ustav.

Zbog toga je na svom Facebook profilu još sinoć reagirao Dragutin Lesar, a nezadovoljstvo je izrazio i danas.

'Sazvati sjednicu Odbora za Ustav s ovako važnom temom dan prije u 18 sati, smatram nasiljem na proceduri na članovima Odbora i pokušajem da se isključivo forsira nešto što zaslužuje barem pokušaj dogovora zastupnika. Smatram da ste prekršili poslovnik i da nema nikakvih razloga da Odbor o tome raspravlja', rekao je Lesar na samom početku sjednice.

Brzinu i hitnost nije mogao razumjeti ni SDSS-ov Milorad Pupovac. 'Ovo se stavlja na dnevni red kao da je izvanredno stanje, pa treba po izvanredno hitnoj proceduri mijenjati Ustav. Neuobičajene okolnosti su i završetak sjednice Sabora. Ja ne vidim da se zemlja nalazi u izvanrednom stanju, osim ekonomskom, a koliko vidim, ovo se ne donosi radi investicijske klime. Ustav ne može biti mijenjan zbog dnevnopolitičkih razloga', poručio je Pupovac

Naime, SDP-ovi koalicijski partneri svjesni su da se ta stranka nalazi pod napadima da štiti nalogodavce političkih ubojstava, no smatraju da se zbog toga ne treba mijenjati Ustav.

'Više je pitanja, mi godinama nismo željeli realizirati vraćanje imovine oduzete u totalitarnim režimima. Imamo i pitanje referenduma. Ova inicijativa, ja mogu razumjeti kolege iz SDP-a. Politički im konkurenti žele prilijepiti etiketu, a to je zaštita političkih ubojica. To je manipulacija. Ja ipak ne vidim da SDP na takvu vrstu manipulacija odgovara na ovakav način. Mi u HNS-u mislimo da se to pitanje može riješiti i mimo Ustava. Ukoliko se bilo tko odluči preuzeti inicijativu za promjenu Ustava, taj mora i biti svjestan da mora imati dvotrećinsku većinu', rekao je HNS-ov Goran Beus Richembergh

Na osobnom primjeru to je opisao i Pupovac. 'Zar bih ja kao predstavnik SDSS-a i kao Milorad Pupovac prisutan 20 i nešto godina u političkom životu trebao tražiti da se izmijeni Ustav po kojem se mene neće dovoditi u vezu s četnicima? Ali ne pada mi na pamet niti da tražim ustavnu zaštitu niti mi pada napamet da se u Ustav uvedu odredbe koje će to zabraniti', rekao je Pupovac.

Protiv SDP-ove inicijative pobunio se i HDZ. Kako je pojasnio potpredsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks, HDZ podržava samu inicijativu, no ne može poduprijeti kršenje procedure.

'U interesu je Hrvatske kao članice EU da se s ovom vatrom ne igramo. Inicijativa počinje u kasnim večernjim satima, a realizira se u ranim jutarnjim satima. Ta igra dana i noći govori sve', rekao je Šeks

Stav SDP-a pokušala je obraniti Ingrid Antičević Marinović. 'Istina je da nije bilo političke volje da se najteži zločini osude, a mislim da je civilizacijska stečevina da takva djela ne zastarijevaju', rekla je SDP-ovka.

Međutim, njen apel nije upalio jer je na kraju pet SDP-ovaca bilo za uvrštavanje točke na dnevni red, dok je jednak broj glasova protiv dolazio od strane oporbe i koalicijskih partnera, čime pokretanje ustavnih promjena nije uspjelo.