IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Pronađena bomba uz potok u Okučanima

22.09.2010 u 17:14

Bionic
Reading

U Trnakovcima kod Okučana 57-godišnjak je jučer popodne, šećući se uz potok, pronašao odbačenu, neeksplodiranu ručnu bombu. Pukim slučajem izbjegnuta je tragedija do koje je moglo doći da su bombu, koju je netko ostavio nedaleko od obiteljskih kuća, pronašla djeca

Mještanin je ručnu bombu M-74 našao samo 200 metara iza svoje obiteljske kuće. Po njegovoj dojavi, policajci su izašli na teren i osigurali mjesto događaja, nakon čega su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu PU brodsko-posavske na siguran način preuzeli bombu radi daljnjeg uništenja.

Iako je rat odavno završio, Slavonci se očito teško rastaju od oružja ili ga se pak rješavaju na neadekvatan način. Iz PU brodsko-posavske dobili smo podatak da su u prvih osam mjeseci ove godine građani dragovoljno predali i pronašli ukupno 612 komada raznog vatrenog i rasprskavajućeg oružja, od toga je najviše ručnih bombi, čak 319, zatim 24.409 komada raznog streljiva za dugo i kratko oružje te 10,2 kilograma eksploziva.

U istom periodu, u 30 slučajeva je izuzeto 140 komada raznog vatrenog oružja i raznih minsko eksplozivnih sredstava, 4.584 komada raznog streljiva i 0,9 kilograma eksploziva, dok je prošle godine u 21 slučaju izuzeto ukupno 62 komada raznog vatrenog i rasprskavajućeg oružja i 14.345 komada raznog streljiva.

TANKI ŽIVCI I ORUŽJE OPASNA SU KOMBINACIJA

'Ovi podaci ukazuju na to da neki građani, unatoč apelima policije, i dalje ilegalno posjeduju oružje u svojim domovima ili ga, ako ga posjeduju uz adekvatnu dokumentaciju, ne čuvaju sukladno zakonskim odredbama. Oružje ne jamči sigurnost i može biti vrlo opasno u rukama osobe s 'tankim živcima', pijane osobe, neovlaštene osobe ili djeteta, što može rezultirati neželjenim tragedijama', istaknula je glasnogovornica PU Brodsko-posavske Kata Nujić

Policija poziva na dragovoljnu predaju oružja, budući da, sukladno odredbama Zakona o oružju, građani mogu i dalje u neograničenom vremenskom periodu policiji dragovoljno predati oružje koje nepovlasno posjeduju bez straha da će biti kažnjeni. Zbog opasnosti pri transportu nikako nemojte sami donositi oružje, nego nazovite hitni pozivni broj policije 192 i policijski službenici će doći te će na siguran način preuzeti oružje.