JESEN na vratima

Promjena vremena stigla u Hrvatsku: Vatrogasci i u Sloveniji imali pune ruke posla, vjetar rušio stabla, u Dalmaciji pala obilna kiša

03.09.2019 u 06:46

Bionic
Reading

Nakon višetjednih lijepih i toplih dana u kolovozu rujan donosi osvježenje. Najavljivani osjetni temperaturni pad mogao bi pokucati na vrata

Nevrijeme je prvo zahvatilo unutrašnjost i Istru, a kasnije se proširilo na ostatak obale. Kiša, grmljavina i munje samo su uvod u 'nešto lošiji' ostatak ljeta.

Kako javljaju lokalni mediji, na više lokacija izlila se obilna kiša koja je povremeno stvarala probleme u prometu, ali zasad nema informacija o eventualnim štetama. Kiša pada i u unutrašnjosti zemlje, bez stvaranja zastoja i štete. Silovitih pljuskova ima i u Gorskom kotaru.

Jako olujno nevrijeme s tučom i obilnom kišom pogodilo je i veći dio Slovenije, tako da vatrogasci u nekim mjestima imaju pune ruke posla. U Novoj Gorici voda je poplavila neke objekte, a vjetar je rušio stabla. Nevrijeme je nosilo krovove na području Domžala, u općini Kamnik munja je pogodila gospodarski objekt i izazvala požar, objavio je HRT.

U večernjim satima jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove Dalmatinske zagore, javlja Dalmacija danas. Prema podacima mrežne postaje pljusak.com, do 22 sata najviše kiše palo je u Rudi pokraj Sinja, čak 47 litara po kvadratnom metru. Slijedi Trilj s 15 litara po kvadratnom metru, Bisko sa sedam, Velika Duvjakuša na Dinari sa šest, Golubić kod Knina s četiri i Sveti Jure na Biokovu s tri litre po kvadratnom metru. Hladna zračna masa stigla je i do Dalmacije.

Osjetan pad temperature zraka navečer je započeo u Dalmatinskoj zagori. Najviše se osjetio u planinama. Primjerice, na Dinari je pala temperatura na 12, a na Biokovu na 15 Celzijevih stupnjeva, dok je na sinjskom području temperatura zraka nešto prije 22 sata iznosila 19 °C. Grmljavinski oblak sa Zagore proširio se na područje Mosora i Omiša.

  • +18
Kiša rashladila Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zbog vjetra samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3.

Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga, na Krčkom mostu, autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Za sve skupine vozila otvoreni su: autocesta A1, gdje se zbog jakog vjetra na dijelu između vijadukta Božići i tunela Bristovac vozi uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat, državna cesta Karlovac-Sinj-Split te Paški most.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac dogodila se prometna nesreća između čvorova Rugvica i Otok Svibovski u smjeru Bregane. 

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog povremeno jakih pljuskova moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku. Mogući su odroni, upozorio je u utorak ujutro Hrvatski autoklub.