EUROSTAT

Europljani sve više putuju zimi, kako tu stoje Hrvati?

10.01.2024 u 21:38

Bionic
Reading

Za razliku od Hrvata, koji najviše putuju u ljetnim mjesecima, neke europske zemlje špicu turističke sezone imaju u prosincu

Eurostat procjenjuje da su u prosincu 2022. stanovnici EU-a ostvarili 92 milijuna turističkih putovanja, što predstavlja 8,6 posto svih putovanja tijekom te godine. Od toga su 73 milijuna bila ona domaća, što čini devet posto ukupnih domaćih putovanja te godine. Dodatnih 19 milijuna putovanja realizirano je u inozemstvu, što predstavlja 7,1 posto ukupnih inozemnih putovanja.

Dugotrajna tradicija favoriziranja domaćih putovanja tijekom zimskih praznika i Božića rezultirala je gotovo četiri puta većim brojem putovanja na domaće destinacije nego na inozemne u prosincu. Inače, u ostalim mjesecima broj domaćih putovanja na razini EU-a u prosjeku je tri puta veći od broja inozemnih putovanja.

Porast domaćih putovanja na kraju godine može se pripisati građanima EU-a koji posjećuju prijatelje i rodbinu. To je bila svrha za više od polovice domaćih putovanja u prosincu.

Među članicama EU-a prosinac je udarni turistički mjesec za Rumunje, Bugare i Maltežane. Žitelji Rumunjske u prosincu realiziraju 17,1 posto putovanja, Bugari 12,5 posto, a Maltežani 11,8 posto.

  • +26
Advent Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boška i Krešo

S druge strane, putovanja tijekom prosinca činila su samo 5,2 posto ukupnih putovanja stanovnika Grčke. Znatno manje od europskog prosjeka u prosincu su putovali i stanovnici Litve (6%) i Švedske (6,4%).

Porastom popularnosti adventskih putovanja, prosinac je i za Hrvatsku postao važan turistički mjesec. Tako su u 12. mjesecu prošle godine Hrvati realizirali više od 400 tisuća putovanja, što je činilo gotovo devet posto ukupnih turističkih putovanja lani.