dresden

Proizvodnja urana u Njemačkoj odlazi u povijest

01.06.2021 u 15:24

Bionic
Reading

Proizvodnja urana u Njemačkoj odlazi u povijest, nakon što u utorak popodne posljednji prijevoz napusti prostore državne kompanije Wismut Koeningstein blizu Dresdena

To nakon 75 godina označava kraj važnog dijela njemačke povijesti koji je započeo tijekom hladnog rata i koji je značajan i danas, kažu iz te kompanije.

Posljednja pošiljka uključuje 19,5 tona smjese vode i uranovog oksida odnosno urana koji je odvojen tijekom pročišćavanja vodom na lokaciji Koenigstein i bio spremljen u dva silosa.

Smjesa urana je od 1997. godine prodavana američkoj tvrtki Nuclear Fuels. Pod nadzorom Europske zajednice za atomsku energiju (Euratom) i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dva su silosa posljednji put ispražnjena.

Predviđena proizvodnja urana završila je u Njemačkoj 1990. godine, ali je tijekom čišćenja naslijeđenih poslovanja u Saskoj i Tiringiji proizvedeno 3350 tona urana.

Uran će se i dalje proizvoditi u budućnosti, ali će količine biti toliko male da odvajanje više neće imati smisla.

Do 1990. godine istočna Njemačka bila je četvrti po veličini proizvođač urana na svijetu. Od 1946. do zatvaranja proizvedeno je 216.350 tona i isporučeno Sovjetskom Savezu koji je taj radioaktivni element rabio za svoje nuklearne programe.

Nakon 1991. saniraju se štete zbog kontaminacije uzrokovane vađenjem urana. Za tu je svrhu savezna vlada do sada je osigurala 6,8 milijardi eura.