radna skica

Programsko vijeće HRT-a raspravljalo o preseljenju Dječjeg programa s HTV 3

06.02.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a u ponedjeljak je donijelo zaključak da se pripremi dodatni radni dokument o eventualnom preseljenju Dječjeg programa s HTV 3 na HTV 2 te da se u osmišljavanje strategije razvoja HTV 3 uključe i predstavnici kulturne, umjetničke i znanstvene javnosti

Vijeće je izradu radne skice tog eventualnog prijedloga programskom vodstvu HRT-a povjerilo Deanu Šoši i Zorislavu Lukiću, članovima Programskog vijeća koji su pripremili prijedlog na temelju kojeg se raspravljalo na tematskoj sjednici posvećenoj položaju i budućnosti HTV 3.

Lukić je ocijenio da je cilj HRT-a promicanje hrvatskog nacionalnog identiteta i vrijednosti te da bi uključivanje kulturnih, znanstvenih i umjetničkih institucija omogućilo razvoj HTV 3 kao programa posvećenog kulturi i obrazovanju.

Šoša je istaknuo potrebu boljeg programskog plasiranja dječjeg programa. ''Veći odjek i potencijalno veću gledanost i doseg dječji program imao bi na HTV 2, gdje i pripada'', kazao je Šoša.

Ravnateljica programa HRT-a Marija Nemčić kazala je kako joj je žao što se cijela tematska trosatna sjednica o trećem televizijskom programu svela uglavnom na dječji program, a glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb da je zadatak javne radiotelevizije da u svom programu bude univerzalna dodavši kako su ''kultura, umjetnost, znanost i zaštita nacionalnog identiteta uklesani u samu srž postojanja HRT-a''.

Glavna urednica televizijskih programa HRT-a Rahela Štefanović ocijenila je HTV 3 kao nedovoljno profiliran program te financijski zanemaren. Otkrila je kako su, na temelju rezultata istraživanja gledanosti, na HTV 3 najgledaniji klasični holivudski vesterni.

Čelnici HRT-a poručili su da je HRT spreman na usklađivanje programa, uključujući i HTV 3 prema potrebama publike i ispunjenju programskih obveza.