problemi

Programsko vijeće HRT-a bez kvoruma za prvu ovogodišnju sjednicu

17.05.2019 u 15:18

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a zbog nedostatka kvoruma u petak nije održalo sjednicu na kojoj je trebalo raspraviti praćenje ispunjavanja obveza HRT-a definiranih Zakonom o HRT-u i Ugovorom s Vladom, a predstavnica zaposlenika u Programskom vijeću Maja Sever uputila je apel Saboru da imenuje četiri člana inače jedanaesteročlanog Vijeća koje je nepotpuno već nekoliko mjeseci

'Sabor je taj koji bi mogao na sjednici saborskog Odbora za medije i plenarnoj sjednici riješiti tu situaciju i osigurati da javna radiotelevizija normalno funkcionira. Pozivam Sabor, predsjednika Gordana Jandrokovića i predsjednicu saborskog Odbora za medije Sunčanu Glavak da obavljaju svoju dužnost i naprave ono što im je po zakonu propisano - imenuju članove Programskog vijeća. Nema nikakvog tehničkog razloga, više sile da se taj izbor ne provede', rekla je Maja Sever istaknuvši i kako je u posljednjih šest mjeseci bilo ponuđeno čak šezdeset termina za održavanje sjednice Programskog vijeća koja se u petak nije održala jer joj se, osim nje, odazvalo još samo tri člana - dopredsjednik Programskog vijeća HRT-a Nikola Baketa, Dean Šoša i Vlaho Bogišić.

'Tužno je da za posao za koji članovi Programskog vijeća dobijaju i naknadu ne može skupiti kvorum. Tužno na kakve je grane spalo Programsko vijeće, a trebalo bi imati vrlo važnu nadzornu ulogu za program Hrvatske radiotelevizije', zaključila je Sever.

Član Programskog vijeća Vlaho Bogišić istaknuo je kako je riječ o javnom tijelu koje bira Sabor, ocijenivši i kako zakon ništa ne govori o situaciji kada Programsko vijeće ima sedam ili jedanaest članova. 'Moje je mišljenje da jednostavno treba sazivati sjednice Vijeća i pokazati odgovornost', rekao je Bogišić.

Ovo je prva sjednica Programskog vijeća HRT-a koja se trebala održati ove godine, a nakon isteka mandata Nede Ritz, Ivice Maštruka, Saše Miloševića i dotadašnjeg predsjednika Zdravka Kedže.

Na posljednjoj sjednici održanoj lani u prosincu Programsko vijeće nije dalo pozitivno mišljenje na Program rada HRT-a za 2019. te je od rukovodstva javne radiotelevizije zatražilo i ponovno slanje ispravnog i dopunjenog izvješća o ostvarenju ciljeva i obveza ugovora HRT-a s Vladom za prvo polugodište prošle godine.

Za zaključak kojim se daje pozitivno mišljenje o Programu rada HRT-a za 2019. tada su glasovali predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo i članovi Robert Markt i Zorislav Lukić, a protiv je bilo šestero članova Programskog vijeća.

Na predloženom dnevnom redu neodržane sjednice bilo je i godišnje izvješće Povjerenika za korisnike usluga HRT-a o pritužbama i prijedlozima korisnika usluga HRT-a za prošlu godinu, a najavljeno je i pokretanje postupka za izbor Povjerenika za korisnike usluga HRT-a, funkciju koju već punih osam godina obavlja Zvonko Šeb i kojem uskoro istječe mandat bez mogućnosti produljenja, tako da javna radiotelevizija uskoro ostaje bez povjerenika za korisnike usluga.

Programsko vijeće HRT-a je tijelo koje zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora programa i unapređenjem radijskog i audiovizualnog programa te drugih audio i audiovizualnih te multimedijskih usluga. Vijeće ima jedanaest članova, Hrvatski sabor bira i razrješava devet članova, a dva člana biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa.

Vijeće HRT-a sastaje se u pravilu jednom svaka tri mjeseca, a najmanje jedanput godišnje podnosi izvješće Hrvatskom saboru o svom radu i o provedbi programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom i Ugovorom s Vladom.