postrojavanje u kranjčevićevoj

Program povodom 30 obljetnice ustroja HV-a

24.05.2021 u 14:02

Bionic
Reading

U povodu Dana HV-a i HKoV te 30. obljetnice ustroja HV-a, 28. svibnja, održava se niz manifestacija, a središnja će biti u petak svečanim postrojem pripadnika OS RH, MUP-a i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na stadionu u Kranjčevićevoj ulici te svečana akademija u HNK

U svečanom postrojavanju pripadnika Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj ulici sudjelovat će povijesni i postroj sa zastavom RH, ratnim zastavama, postroj branitelja iz Domovinskog rata, Ministarstva unutarnjih poslova, gardijskih mehaniziranih brigada, gardijskih mehaniziranih oklopnih brigada, postroj Hrvatske ratne mornarice (HRM), Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), kadeta Hrvatskog vojnog učilišta te sinjskih alkara.

Sve se održava uz poštivanje epidemoloških mjera u dogovoru s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Stožerom Civilne zaštite, izvijestio je zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Siniša Jurković na briefingu za novinare u Ministarstvu obrane.

Predviđen je prijavak predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Zoranu Milanoviću, uz prigodne govore, te 30 počasnih plotuna topničke postrojbe na Medvedgradu, kao i prelet borbenog zrakoplova MiG - 21.

Prethodno, na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Hrvatske Kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja HV-a, u nazočnosti državnog vrha, predviđena je dodjela odličja, promaknuća i priznanja istaknutim pripadnicima Oružanih snaga.

Prijepodne će biti održana i sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu koju će predvoditi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u crkvi Sveta mati slobode.

Na Jarunu prezentacija taktičko-tehničkog zbora i program Krila Oluje

Svečano obilježavanje u petak će u jutarnjim satima početi preletom vojnih zrakoplova u nekoliko smjerova iznad većih hrvatskih gradova i naselja. Potom je predviđeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća na zagrebačkom groblju Mirogoju: kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

Na Sportsko- rekreacijskom centru Jarun održat će se tradicionalna prezentacija taktičko-tehničkog zbora, no u manjem opsegu nego prijašnjih godina zbog epidemioloških mjera.

Tijekom dana bit će moguć pregled naoružanja i opreme Oružanih snaga, bit će postavljeni i šator Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te braniteljskih zadruga. Planirane su i pokazne vježbe postrojbe Vojne policije o uporabi službenih pasa te vojno akrobatska vježba Počasno zaštitne bojne.

Predviđen je i kratki program akrobatske grupe "Krila Oluje". Navečer će, uz izravni TV prijenos, na Prisavlju, biti održan glazbeni program Orkestra Oružanih snaga i US Army Band Europe.

Dan ranije, u četvrtak, bit će održana generalna proba postrojavanja na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj ulici.

Na slunjskom vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" prijepodne bit će održan Dan uvaženih gostiju međunarodne vojne vježbe "Immediate Response 21", uz prikaz vatrene moći topništva i oklopništva i manevri, među ostalim, uz sudjelovanje oklopnih vozila bradley, helikoptera kiowa i tenkova. Poslijepodne bit će održan svečani prijam predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga u Uredu predsjednika.

Tijekom dana planirano je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježjima Domovinskog rata te posljednjim počivalištima dosadašnjih ministara obrane i načelnika GS OS RH.

U srijedu su predviđena svečana postrojavanja u matičnim vojarnama i zapovjedništvima te vojna sportska natjecanja, a uz to, u ponedjeljak i utorak i akcija dragovoljnog darivanja krvi.